Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

Djelo Sv. Djetinjstva

Ovo Djelo je u Francuskoj osnovao biskup Charles de Forbin-Janson 1843. godine. Preko misionara u Kini do njega su dopirale vijesti o stradanjima djece koja su umirala od gladi zbog krajnjeg siromaštva i oskudice u njihovim obiteljima. Sazvao je djecu Pariza i predložio im plan spašavanja: svaki dan za djecu u Kini izmoliti jednu Zdravomariju, da po krštenju postanu djeca Božja te svakog mjeseca darovati jedan novčić za njihove potrebe. Djeca su to prihvatila s oduševljenjem i tako je nastalo Djelo svetog djetinjstva. Djelo svetog djetinjstva ima za zadaću učiti kako drugima pomoći, zatim kod djece stalno buditi univerzalnu misijsku svijest za svoju vjeru te kako materijalna dobra trebaju dijeliti s djecom iz ugroženih područja svijeta. Djeca trebaju već od rane mladosti izgrađivati svijest o misijskom pozivu služenja. Geslo djela je: djeca pomažu djeci.

Ovaj duh pastoralne aktivnosti pokazuje se u tisuću inicijativa i projekata te su tako vrlo raširene takozvane misijske kutijice u koje djeca i odrasli prikupljaju svoje priloge za siromašnu djecu. Želja nam je da na organiziran način tijekom godine nosimo svoj dio odgovornosti za siromašnu i gladnu djecu diljem svijeta. Možda se odlučimo za jedan takav projekt koji negdje daleko vode naši hrvatski misionari misionarke. Pogledajmo malo dalje od svoje obitelji, redovničke zajednice, župne zajednice, nad/biskupije i domovine. Možda smo navikli primati, a zaboravili davati. Možemo li svojom malom gestom obrisati suzu djetetu koje ne poznajemo i koje je daleko i koje ima puno manje od nas. Ili možda nemaju ništa. Jesmo li spremni nahraniti jedno od te gladne djece kako bi punog želuca pošla na spavanje. Tijekom godine to možete učiniti preko misijskih kasica koje možete dobiti u Misijskom uredu ili na Dan Djela svetog djetinjstva.MISIJSKA KUMSTVA IZ ŠIBENSKE BISKUPIJE u  2010. GODINIŽupa Piramatovci:  
6 srednjoškolaca

7 osmoškolaca
Župa Kijevo: 1 srednjoškolac
Župa Bristivica: 1 osmoškolac
Župa Ražine: 2 osmoškolca
Župa Vidici: 3 osmoškolca
Župa Baldekin: 1 bogoslov
1 sjemeništarac
12 srednjoškolaca
116 osmoškolaca
Župa Murter:
1  bogoslov
1  sjemeništarac
9  osmoškolaca
8  srednjoškolaca
Župa Pirovac:  
1 osmoškolac

  

Šest župnika Šibenskog dekanata:  1 sjemeništarac

                                                         1 srednjoškolac


Ukupno: 172 stipendije za koje je novac predan ovdje u Biskupijski misijski ured (2 bogoslova, 3 sjemeništarca, 28 srednjoškolaca i 139 osmoškolaca !). Napominjem da ovo nije konačan broj jer neke osobe, škole, udruge... iz ove biskupije šalju direktno  novac. Kao podsjetnik: školovanje jednog bogoslova u Africi godišnje iznosi 1.500 EUR, sjemeništarca 500 EUR, srednjoškolca 150 EUR i osmoškolca 100 EUR.


KUMSTAVA U 2010. PO BISKUPIJAMA


(NAD)BISKUPIJA

UKUPNO

Zagrebačka

407 

Šibenska

204 

Splitsko-makarska

121 

Bjelovarsko-križevačka

50 

Đakovačko-osječka

46 

Riječka

32 

Požeška

22 

Varaždinska

14 

Porečko-pulska

13 

Zadarska

11 

Dubrovačka

8 

Sisačka

7 

Hvarsko-bračko-viška

5 

Gospićko-senjska

3 

Krčka

1 

MISIJSKA AKTIVNOST U ŽUPI TIJEKOM 2011. GODINE

 

Iz ove biskupije je protekle (2011. !) godine  u Misijsku centralu u Zagrebu uplaćeno nešto malo više od 300.000,- kn. Nažalost još petnaestak župa nisu predale novac od misijske nedjelje, a samo 15 župa je predalo milostinju od Bogojavljenja.
Od gore spomenutog iznosa je meni u ruke predano 130.000,- kn od vjernika iz različitih župa,  za školovanje 170 učenika u misijskim krajevima, što je odmah i proslijeđeno u Misijsku centralu u Zagreb a svim župnicima je proslijeđena potvrdu o predanom novcu. Milostinja Misijske nedjelje je iznosila 65.000,- kn.
Oko 75.000.-kn. je uplaćeno u Misijsku centralu  direktno, tj. mimo ovog Biskupijskog misijskog ureda. To su svi oni darovatelji koji su htjeli školovati jedno dijete u Africi ali pod uvjetom da im se dostavi ime i fotografija djeteta . Takav zahtjev zadaje veliku muku našim misionarima u tim krajevima jer nije lako jedno dijete između tolike siročadi odvojiti i uslikati a da se to ne dozna a onda slijedi zavist i druge neželjene posljedice... Iz Misijske centrale u Zagrebu nam javljaju da  se ubuduće ovakvim zahtjevima skoro neće moći više udovoljavati.
Radi gore spomenutog problema  može se reći da je ova biskupija na prvom mjestu u Hrvatskoj po broju onih "nezahtijevnih" darovatelja - 170,  ( tek nešto malo ih ima u Đakovačkoj i Zagrebačkoj nadbiskupiji). Isto tako se može reći da je naša biskupija u samom vrhu  Hrvatske po školovanju djece u misijskim krajevima, npr. Zagrebačka nadbiskupija je prošle g. školovala oko 300, a Šibenska biskupija 275 siročića.
Prošle godine je prodano u ovoj biskupiji 300 12-lisnih kalendara. Više nego ikad dosad !
U dvije župe naše biskupije (Baldekin i Murter !) je  već nekoliko godina zaživjela akcija Svetog djetinjsta: Pjevači betl. zvijezde (Djeca pomažu djeci !). Uoči Bogojavljenja djeca u ove dvije župe posjete oko 1100 obitelji i prikupe   oko  40.000,-kn.
Nažalost u ovoj biskupiji nije zaživjela misijska akcija Mi-Va, koja je jako raširena po katoličkim zemljama. Svrha te misijske akcije je pomoći nekom misionaru oko nabavke misijskog auta. Svake godine mi župnici dobivamo uoči sv. Kristofora materijale (plakate,  naljepnice sv. Kristofora, prijedlog za blagoslov auta...!). Koliko mi je poznato 2011. godine je ta akcija bila samo u jednoj župi naše biskupije, a u Đakovačkoj nadbiskupiji je npr. za tu akciju prikupljeno 300.000,- kn.
Isto tako se može reći da  u ovoj biskupiji nije zaživjela među nama svećenicima  četvrta misijska grana Papinskih misijskih djela : Djelo sv. Petra . To je apel  Crkve na nas svećenike da pripomognemo novčano oko školovanja nekog budućeg svećenika u misijskim krajevima .  Na Veliki četvrtak 2011. godine smo mi svećenici na tu nakanu prikupili samo 6.000,- kn. a tijekom godine mi je još samo nekoliko svećenika predalo sve skupa 1.500,- kn.
A i ove smo korizme  čitali u Časoslovu: "...Tko iziskuje dobrotu, neka je i vrši, tko hoće da mu daju, neka i sam daje. Nepošten je onaj tražitelj koji za se traži što drugome niječe...Čovječe, ne gubi dakle, čuvajući, već skupi dajući. Čovječe, dajući siromahu, sebi daješ, jer što drugomu ne prepustiš, nećeš imati...Neka se ništa ne ispriječi između tvoje odluke i dobrog djela jer jedino činjenje dobra ne dopušta oklijevanje..."

Ove župe naše biskupije su prošle godine predale u ovaj Misijski ured novac za školovanje u misijskim krajevima: Kijevo za 1 srednjoškolca (150 E), Siverić za 2 osmoškolca (200 E), Miljevci za 1 srednjoškolca i 1 osmoškolca (250 E), dekanat Unešić za 1 srednjoškolca i 2 osmoškolca (350 E), Piramatovci za 2 osmoškolca (200 E),  Šibenik - Srce Isusovo za 4 srednjoškolca i 135 osmoškolaca (14.100 E), Šibenik - Vidici za 1 srednjoškolca i 4 osmoškolca (550 E), Vodice za 2 osmoškolca (200 E), Murter za 1 sjemeništarca (500 E) i za 21 osmoškolca (2.100,- E). I nekoliko šibenskih škola je predalo ovdje novac na gornju nakanu: Tin Ujević, Prometno-Tehnička škola...Posebno je bilo dirljivo kad su djeca s posebnim potrebama,  a ja bih rekao "s posebnim sposobnostima", sa Šubićevca predali svoj prikupljeni novac od 100 E za školovanje nekog siročića u Africi. Isto tako je bilo dirljivo kad su dječica iz gradskog dječijeg vrtića "Kućica" (njih samo 20 koji pohađaju vjeronaučnu pouku a u vrtiću ih je 200 !) donijeli svoj doprinos od skoro 150 E za školovanje nekog njihovog siromašnog vršnjaka. Već su mi najavili prilog i za ovu godinu...Bilo je više i anonimnih darovatelja.
Ažurirano ( Utorak, 29 Svibanj 2012 15:23 )  

galerija

NAJAVE:

Mjesec svibanj je Marijin mjesec. Svaki dan prije sv. mise je svibanjska pobožnost !


3. 5. NEDJELJA DOBROG PASTIRA - Molitva za duhovna zvanja

10. 5. Majčin dan; Bl. Ivan Merz

12. 5. Sv. Leopold Mandić

21. 5. UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO, Svete mise su u 09:30 i 19:00

31. 5. SVETKOVINA DUHA SVETOGA

1. 6. BDM MAJKA CRKVE

1. tjedan lipnja je Kvatreni tjedan

POVEZNICE

bitno

You are here: