Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

Poruka biskupa Đure Hranića, predsjednika Vijeća HBK-a za katehizaciju, svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjeroučiteljima i katehetama u župnim zajednicama na početku školske i katehetske godine 2012/2013.


đuro-hranićVrijeme koje započinje novom školskom i pastoralnom godinom vrijeme je koje nam je darovano. Naše je to vrijeme. No, ono nije samo naše, nego je prije svega i Božje vrijeme. S tim i vrijeme Crkve. U Godini vjere koja je pred nama, želja je Crkve učiniti to vrijeme trajnim susretom Boga i čovjeka, koji "započinje krštenjem, po kojemu možemo Boga nazivati Ocem" (Benedikt XVI, Porta fidei, 1).


"Želio je vidjeti tko je to Isus..." (Lk 19, 3)
Opisujući susret Isusa i carinika Zakeja, evanđelist Luka napominje: Zakej je želio "vidjeti tko je to Isus, ali ne mogaše od mnoštva ljudi jer je bio niska stasa" (Lk 19, 1-3).

Više...
 
E-mail Ispis PDF

Hodočašće Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, u subotu 25. kolovoza 2012.


DSCN1031Naš je župnik i ovu godinu organizirao hodočašće u Udbinu, što je postalo tradicijskim hodočašćem. Nažalost, mali broj župnika naše biskupije je pratio njegov primjer.

Pun autobus hodočasnika je krenuo oko 7 sati, a pretežni dio puta do Udbine proveli smo u jutarnjoj molitvi i pripremi za križni put i Sv. misu.

Odmah po dolasku uključili smo se u križni put, koji kreće od mjesta crkve sv. Marka groba a završava kod same Crkve hrvatskih mučenika. To je bila prilika za intenzivniju pripremu za misno slavlje, kao i za osobne prošnje Bogu.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

Propovijed željezanskoga biskupa dr. Egidija Živkovića na Udbini 25. kolovoza 2012., prigodom proslave Dana hrvatskih mučenika


Draga subraćo u biskupstvu, dragi svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre u Kristu!
Radujem se danas i zahvaljujem dobrom Bogu na darovanoj prigodi da kao željezanski biskup slavim zajedno s vama svetu Misu na ovom simbolikom bogatom i svetom hrvatskom oltarištu. S ljubavlju i poštovanjem grlim krajeve koje moji pradjedovi napustiše početkom šesnaestog stoljeća napuštajući obale Like, Gacke i Krbave u jednom od najtragičnijih razdoblja naše bremenite povijesti. Donosim vam pozdrave iz Gradišća u Austriji gdje već 500 godina čuvamo svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski jezik i tradiciju.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

S pogreba jednog djeteta


Ponekad Bog na zemlju šalje anđele. Rode se kao djeca, piju majčino mlijeko, rade prve nesigurne korake, čine sve što i drugi mališani, no istovremeno budu posebni.Njihova anđeoska aureola bude jasna i vidljiva  svima koji ih upoznaju, jer to su djeca rođena s misijom. Ti posebni Božji miljenici često žive kratko i intenzivno, često budu izloženi patnji, a opet nas uče životnoj radosti i ljubavi.

Njihova bezuvjetna vjera uči nas kako vjerovati, njihova ljubav uči nas kako ljubiti, njihova radost kako se radovati.Oni su putokazi, male divne krijesnice što svijetle u mraku i pokazuju ljudima oko sebe put. Takva je krijesnica bio mali Ante. Širio je posebnost cijelog svog kratkog života, pokazao svojoj obitelji put i blagoslov spasenja, i vratio se tamo gdje je u biti oduvijek pripadao: u Božji zagrljaj.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

ODRŽAN REDOVITI SASTANAK ŽUPNOG CARITASA

Redoviti mjesečni sastanak Župnog Caritasa održan je u četvrtak, 09.08.2012. Na sastanku se raspravljalo o aktualnim problemima i poteškoćama koje imaju neki župljani i načinu kako će im Župni Caritas  pomoći. Voditeljica našeg Caritasa ( gđa Najev ) nas je izvijestila da patronažne sestre namjeravaju uskoro, osim redovne mjesečne akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, održati i zanimljiva predavanja za naše župljane o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni.
Župnik nas je podsjetio kako je odlučeno da se od  ove godine pa unaprijed hodočašće na Udbinu održava  zadnje subote kolovoza, a to znači 25. 08. 2012. Pozvani smo na taj način odati poštovanje i zahvalu svim mučenicima za domovinu tijekom povijesti. Naš idući sastanak bit će 13. 9,  kad počinje i  katekumenat, tj. priprava odraslih za primanje sv. sakramenata.  Trebamo se osvrnuti  oko sebe, odvažiti  i  potaknuti nekoga na pripremu za primanje sakramenata jer je najveći siromah onaj koji ne poznaje Boga.

 
E-mail Ispis PDF

„Svi ste vi katedrale i gradite svoje katedrale“
Šibenik, Krapanj, 2012.

DSC01271
Zahvaljujući našem dugogodišnjem prijateljstvu sa mladim iz župe sv. Barbare iz Mülheima, po treći put smo posjetili otok Krapanj i Šibenik. U tih pet dana smo obnovili naše prijateljstvo, zajedno slavili Boga, posjetili šibensku katedralu, crkvu sv. Nikole Tavilića, kapelicu Svih svetih na brdu Kamenjak u blizini Vranskog jezera, zajednicu Cenacolo u Biogradu, župu Presvetog srca Isusova u Šibeniku te župu sv. Josipa Radnika u Ražinama. Osim što smo imali lijepo druženje ispunjeno pjesmom Bogu, mnogo toga smo novoga saznali, naučili i ponijeli sa sobom u život. Tijekom susreta sa šibenskim biskupom Antom Ivasom u šibenskom katedrali, iznenadili smo ga sa pjesmom „Zaveslaj na pučinu mora“ koji su naši mladi otpjevali zajedno sa prijateljima iz Njemačke. Bio je to poseban susret dviju skupina mladih koje je ujedinila pjesma i biskupova poruka da u našim životima prihvatimo vesla i zaveslamo zajedno sa Kristom na pučinu mora. Na povratku smo razgovarali o našem druženju i o doživljajima koji su naši mladi ponijeli sa ovoga susreta.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

26.07. hodočašće Svetoj Ani

U četvrtak ujutro, župnik Presvetog Srca Isusova poveo je svoje župljane, zajedno s njihovim prijateljima iz drugih župa na hodočašće Sv. Ani u Kosovo kod Knina. Vođeni molitvom stigli smo na prvo odredište, Kričke kod Drniša, grkokatoličku župu. Na ruševinama crkve dočekao nas je fra Ivan Čupić, župnik iz Mirlović Zagore i uveo u povijest te crkve i način slavljenja liturgije kod grkokatolika.
U narodu je crkva poznata kao "Roga". Posvećena je Presvetom Bogorodičinom Pokrovu. U svojoj 180- oj godišnjoj povijesti doživjela je tri razaranja. Unutrašnjost crkve gotovo je je u cijelosti urušena u Drugom svjetskom ratu. U dva navrata: 1943. i 1947. godine je bila zapaljena. Do danas su joj sačuvani vanjski zidovi a dva zvonika crkve uništena su miniranjem srpskog okupatora tijekom Domovinskog rata.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

Izjava Stalnoga vijeća HBK o konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji

biskupiNaša je javnost preko medija obaviještena da je Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sa sjednice Vlade RH upućen u daljnju saborsku proceduru s namjerom da ga se još ovoga tjedna usvoji prije ljetne stanke Hrvatskoga sabora. Po svom sadržaju i važnosti problematika koju obrađuje takav prijedlog zahtijeva široku demokratsku raspravu u kojoj bi se otvoreno sučelili suprotstavljeni stavovi i argumenti kako bi građani mogli dobiti uvid u vjerodostojne informacije i činjenice.

Više...
 
Stranica 22 od 29

galerija

NAJAVE:

ŽUPNI VJERONAUK:

Subotom:

u 09:00: 3.,4.,5 i 6. razred

u 10:00: 7. i 8. razred


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente je četvrtkom u 19:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


SVAKOG KORIZMENOG PETKA JE KRIŽNI PUT U 18:00 SATI26.02. Čista srijeda – Pepelnica! Strogi post i nemrs! Započinje 40 – dnevna molitva Za život pred bolnicom, svaki dan od 08 – 20 sati. Sv. misa s pepeljanjem je u 18 sati.


2.-7. ožujka je kvatreni tjedan posvećen pokori i obraćenju te je srijeda, petak i subota nemrs!


07.03. je susret ovogodišnjih krizmanika Gradskog dekanata u Katoličkoj školi u 10 sati.


16.-20. ožujka predbračni tečaj u 19:00 sati. Nije se nužno prijaviti već samo doći.


21.-22. ožujka - Biskupijski križni put za mlade.


28.03. Biskupijski susret obitelji u Kninu. Nužno se prijaviti.


03.04. Križni put na Šubićevcu (od gimnazije do tvrđave Barone) u 16:00

POVEZNICE

bitno

You are here: