Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

Ministranti župe Presvetog Srca Isusova – Baldekin iz Šibenika „ukrali“ drugo mjesto

MINISTRANTI

 Ministranti naše župe David Bara, Jakov Meić, Josip Živković, Ivan Đaković i Luka Blaić su sudjelovali na Međubiskupijskom susretu ministranata u Gospinom svetištu Vepric kod Makarske koji se održao 16. lipnja, 2012. pod motom VODI NAS MAJKO KRISTU! Susret je započeo misnim slavljem u 10.30 h kojeg je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić uz koncelebraciju 15-ak svećenika te oko 200-tinjak ministranata iz Dubrovačke, Šibenske i Splitske (nad)biskupije.
Više...
 
E-mail Ispis PDF


15. lipnja svetkovina Presvetog Srca Isusova

srce15.lipnja u našoj župi proslavljena je svetkovina Presvetog Srca Isusova. Svečano misno slavlje predvodio je don Ivan Štironja koji je u svojoj dojmljivoj propovjedi odaslao nekoliko snažnih poruka okupljenim vjernicima. Govoreći o veličini Isusovog probodenog i ranjenog Srca koje je na raspolaganju svima nama jednako kao lijek, kao utočište, kao spas…sve se čini kristalno jasno i jednostavno  što nam je činiti. A što mi činimo?

Više...
 
E-mail Ispis PDF


12. LIPNJA SV. MISA ZA BOLESNIKE I NJIHOVE OBITELJI


DSCN0972

Presveto Srce Isusovo,

Tebi poklanjam ovo moje siromašno srce.

Učini ga poniznim, strpljivim i čistim da u svemu

odgovara Tvojim željama.
Mjesec lipanj je mjesec posvećen Presvetom Srcu Isusovu. U župi Presvetog Srca Isusova na Baldekinu već niz godina se na poseban način obilježava taj dan. I ove godine, u sklopu devetnice, u utorak, 12. lipnja, organizirana je sv. misa za bolesnike i njihove obitelji koju je predvodio župnik don Tomislav Puljić, a homiliju održao don Ante Skračić.

Više...
 
E-mail Ispis PDF


TIJELOVSKA  PROCESIJA


002


Glavna proslava svetkovine Tijelova za sve  gradske župe našega grada svake se godine održava u večernjim satima u katedrali. I ove godine sv. misu je predslavio naš o.biskup. U svečanoj procesiji u katedralu su ulazili brojni ministranti prateći svećenike i o.biskupa. Među njima ove su godine bili i ministranti naše župe. U samoj sv. misi sudjelovali su i naši mladi pjevači, osnovnoškolci Nikolina Dujić i Gabrijel Ivić, koji su jako lijepo otpjevali psalam. Ostala djeca bila su uključena u zbor prvopričesnika, koji svake godine sudjeluje u ovoj proslavi. Udjela su imali i pjevači našeg župnog zbora koji su se marljivo pripremali za ovu svetkovinu,  zajedno s pjevačima poznatog katedralnog zbora.

Nakon sv. mise s lijepo sročenom propovijedi o. biskupa, uslijedila je velika procesija s Presvetim, koju je predvodio mons. Marinko Mlakić. Svi nazočni vjernici uključili su se u veliku, svečanu procesiju  prigodno okićenom  kalelargom sudjelujući svojom molitvom i pjesmom. U njoj su među drugim prvopričesnicima ove godine sudjelovali i naši, posipajući cvijećem put pred Presvetim. Osmorica naših vjernika, članova Župnog vijeća, imali su čast nositi svečanu nebnicu, baldahin, prema kojoj je naša župa i dobila ime Baldekin. Procesija je završila na trgu pokraj crkve sv. Krševana, nakon molitava i prekrasnog pjevanja te svečanog  blagoslova s Presvetim.

Sudjelujući u procesiji ulicama našeg grada mi javno svjedočimo svoju vjeru u nazočnost Kristovu u prilikama kruha i vina. Mnogi  nazočni vjernici su kazivali dojmove da nisu doživjeli veću tijelovsku procesiju. Nju će zasigurno dobro zapamtiti i naši prvopričesnici koji su nakon strpljivog sudjelovanja u cijelom slavlju bili i slatko nagrađeni od našeg župnika, svima dragim sladoledom! Nekoliko je naših prvopričesnika već od kuće krenulo u svojim prvopričesničkim haljinama i tako bilo vidljiv znak svoje vjere. Njihov primjer zaslužuje svaku pohvalu !

A svima nama ostaje da i dalje budemo svjedoci svoje vjere, a ne samo u ponekim prilikama. Primljeni Božji blagoslov  nam u tome pomogao !

 
E-mail Ispis PDF


28.05.2012.OBILJEŽEN  DUHOVSKI  PONEDJELJAK 

Untitled-2

U tradiciji je crkve da se na blagdan Blažene Djevice Marije Majke crkve, koji je na Duhovski ponedjeljak, susreću predstavnici različitih duhovnih pokreta i udruga i tako široj vjerničkoj javnosti pokažu gdje to sve puše Duh Sveti ! I ove godine taj je dan u našoj župi obilježen susretom tj. misnim slavljem i predstavljanjem te zajedničkim druženjem članova molitvenih zajednica, duhovnih pokreta i katoličkih udruga koje se već niz godina sastaju pri našoj župi.

Nakon sv. mise, s prigodnom propovijedi don Ante Skračića, za ambon su došli predstavnici više zajednica. To su : Fokolarini ( Djelo Marijino ), Studijska zajednica Molitva i Riječ ( prof. Ivančića ), Neokatekumeni, Molitvena zajednica za nerođene Treće srce, Udruga katoličkih liječnika i Župni Caritas. Svatko je od njih iznio osnovne zadaće, obilježja i djelovanje svoje zajednice. Susret je bio obogaćen i prekrasnom vokalnom izvedbom duhovnih pjesama neokatekumenskog puta!

Nakon toga je u župnoj dvorani održan i agape susret u vedroj i srdačnoj atmosferi.

Svima želimo Božji blagoslov i napredak u svakom pogledu !

Untitled-1

 
E-mail Ispis PDF


NEDOLIČNO OBLAČENJE

osvrt Župnika


Istina je da je stid posljedica Adamova i Evina grijeha ali ga je dobri Bog preokrenuo na naše dobro kao što je to učinio i s drugim negativnim posljedicama njihova grijeha. Svjedoci smo nastojanja da se u čovjeku ubije dar razboritog stida te se nameće shvaćanje da se može nedolično obučen svugdje pojavljivati pa i u crkvi. Poznati hrvatski svećenik don Marko Glogović je pred dvije godine i u ovoj župi imao zapaženu duhovnu obnovu. Mnogi mi od vas , dragi župljani, predlažete da ga ponovno nekad pozovem, što sam i učinio. Teško je do njega doći jer je vrlo tražen i cijenjen pučki propovijednik, voditelj pokreta
Treće srce, publicist...
Na gornju temu je ovih dana izrekao vrlo snažnu poruku, koja se može u cijelosti pročitati ovdje

 
E-mail Ispis PDF

PRVA PRIČEST U ŽUPI

GRUPA
Za svaku župu Prva sveta Pričest je veliki događaj, jer se djeca , uglavnom trećih razreda , po prvi put na poseban način susreću s Isusom. Prvopričesnici u bjelini,  s izrazitom vedrinom i dječjom iskrenošću , uvijek iznova kod nas odraslih probude mnoštvo lijepih osjećaja.
Ja, zaista teško mogu riječima opisati kako sam se osjećala ove nedjelje gledajući svoju malu prvopričesnicu zajedno s još pedeset i jednim djetetom. Mogu reći da smo moja obitelj, moji gosti i ja bili oduševljeni samim obredom. Bilo je nekako sve jednostavno, ležerno, bez puno vanjskog sjaja…, zapravo taman onoliko koliko treba.
Djeca su bila odlična. Doimala su se sigurno, opušteno i s posebnim sjajem u oku dok su čitali, pjevali, molili. Mislim da je svaki roditelj morao biti duboko dirnut i ponosan na svoje dijete, ali i zahvalan Bogu što mu ga je darovao baš kao i ovaj poseban dan.
Neka ova naša djeca što više i što češće prijateljuju s Isusom, eto sada i na jedan njima nov način , kroz Euharistiju!
Ne znam koliko je moja mala prvopričesnica mogla svojim dječjim razumom shvatiti što se danas veliko dogodilo u njenom životu, ali sam sigurna da je u svom srcu osjetila nešto posebno. I meni je bila drugačija ne samo zbog haljine, frizure i vjenčića na glavi. Odisala je nečim posebnim, smirujućim, vedrim. Vjerujem da je to Isusovo djelo. I zato Mu hvala! Hvala i našem župniku don.Tomislavu, č.sestri Aurelini i svim dobrim ljudima koji su pripremali našu djecu za Prvu svetu Pričest.

roditelj

 
E-mail Ispis PDF


ODRŽAN SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA  20.05.2012.


U nedjelju 20.svibnja 2012. u 20 sati u župnim prostorijama održan je novi sastanak Župnog Pastoralnog vijeća.Teme sastanka su bile: sakrament krizme i proslava skorašnjih  svetkovina (  Tijelovo, Presveto Srce Isusovo i Godišnjica posvete naše župne crkve ). Uz prvu temu, tj. odabir prave dobi mladih za podjelu sakramenta sv. potvrde, župnik nas je izvijestio o nedavno održanom kolokviju svećenika iz cijele domovine koji su o tome  vrlo ozbiljno raspravljali. Velik broj krizmanika ubrzo nakon primanja sakramenta odustaje od prakticiranja vjere i stoga se razložno postavlja pitanje najbolje dobi u kojoj treba podjeljivati sakrament.  Svećenici našeg, šibenskog, dekanata su mišljenja da bi sv. potvrdu trebalo primati u trećem razredu srednje škole, o čemu su izvijestili i o. biskupa.
Naglašena je i uloga župne zajednice koja treba biti dobar primjer svakom krizmaniku.

Na svetkovinu Tijelova, 07. lipnja, svi smo pozvani ići u na sv. misu u katedralu u 19 sati i sudjelovati u svečanoj procesiji starim gradom kad će 8 vjernika iz naše župe i ove godine nositi svečani baldahin, u pratnji naših ovogodišnjih prvopričesnika.  Pred našu župnu svetkovinu, Presveto Srce Isusovo, bit će trodnevna duhovna priprava. Gost svećenik bit će dr.don Josip Delić iz Splita. Prvog dana, 12.06. bit će organiziran Dan bolesnika pa smo dužni pozvati nekog bolesnika na sv. misu i druženje ( može biti i iz druge župe ).  Trećeg dana trodnevnice 14.06. bit će cjelonoćno klanjanje pred Presvetim sve do svečane sv.mise na samu  Svetkovinu koja počinje u 19 sati. 30. lipnja je našoj župi također svetkovina,  kad proslavljamo godišnjicu Posvete naše župne crkve. Sv. misa bit će slavljena  u 19 sati, a svi župljani pozvani sudjelovati ! Župnik nas je podsjetio na važne vjerske proslave tijekom ljeta ( sv. Jakov, sv. Ana – idemo na hodočašće u Kosovo kod Knina ).  Na ovom sastanku izabrano je i Župno Ekonomsko vijeće, a svi vijećnici doboli dekret o. biskupa kao potvrdu članstva  u Župnom Pastoralnom vijeću.

 
Stranica 22 od 27

galerija

NAJAVE:

četvrtkom u 20:00 je priprava odraslih za sakramente - katekumenat


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Župni vjeronauk je subotom:

09:00 - 3. i 6. razred

10:00 - 4.,5.,7. i 8. razred

11:00 - 1. i 2. razred12.09. Ime Marijino


14.09. Uzvišenje sv. Križa – imendan naše župe


15.09. Gospa Žalosna!


17.-22.09. Kvatreni tjedan (srijeda, petak i subota nemrs). Ovaj jesenski kvatreni tjedan prožet je molitvom za duhovna zvanja.


23.09. Sastanak članova Župnog vijeća u 19.00 !


29.09. Svetkovina sv. Mihovila ! Procesija i sv. misa počima u katedrali u 10.00.


POVEZNICE

bitno

You are here: