Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

Propovijed željezanskoga biskupa dr. Egidija Živkovića na Udbini 25. kolovoza 2012., prigodom proslave Dana hrvatskih mučenika


Draga subraćo u biskupstvu, dragi svećenici, redovnici i redovnice, braćo i sestre u Kristu!
Radujem se danas i zahvaljujem dobrom Bogu na darovanoj prigodi da kao željezanski biskup slavim zajedno s vama svetu Misu na ovom simbolikom bogatom i svetom hrvatskom oltarištu. S ljubavlju i poštovanjem grlim krajeve koje moji pradjedovi napustiše početkom šesnaestog stoljeća napuštajući obale Like, Gacke i Krbave u jednom od najtragičnijih razdoblja naše bremenite povijesti. Donosim vam pozdrave iz Gradišća u Austriji gdje već 500 godina čuvamo svoju katoličku vjeru i svoj hrvatski jezik i tradiciju.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

S pogreba jednog djeteta


Ponekad Bog na zemlju šalje anđele. Rode se kao djeca, piju majčino mlijeko, rade prve nesigurne korake, čine sve što i drugi mališani, no istovremeno budu posebni.Njihova anđeoska aureola bude jasna i vidljiva  svima koji ih upoznaju, jer to su djeca rođena s misijom. Ti posebni Božji miljenici često žive kratko i intenzivno, često budu izloženi patnji, a opet nas uče životnoj radosti i ljubavi.

Njihova bezuvjetna vjera uči nas kako vjerovati, njihova ljubav uči nas kako ljubiti, njihova radost kako se radovati.Oni su putokazi, male divne krijesnice što svijetle u mraku i pokazuju ljudima oko sebe put. Takva je krijesnica bio mali Ante. Širio je posebnost cijelog svog kratkog života, pokazao svojoj obitelji put i blagoslov spasenja, i vratio se tamo gdje je u biti oduvijek pripadao: u Božji zagrljaj.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

ODRŽAN REDOVITI SASTANAK ŽUPNOG CARITASA

Redoviti mjesečni sastanak Župnog Caritasa održan je u četvrtak, 09.08.2012. Na sastanku se raspravljalo o aktualnim problemima i poteškoćama koje imaju neki župljani i načinu kako će im Župni Caritas  pomoći. Voditeljica našeg Caritasa ( gđa Najev ) nas je izvijestila da patronažne sestre namjeravaju uskoro, osim redovne mjesečne akcije mjerenja tlaka i šećera u krvi, održati i zanimljiva predavanja za naše župljane o čemu će svi biti na vrijeme obaviješteni.
Župnik nas je podsjetio kako je odlučeno da se od  ove godine pa unaprijed hodočašće na Udbinu održava  zadnje subote kolovoza, a to znači 25. 08. 2012. Pozvani smo na taj način odati poštovanje i zahvalu svim mučenicima za domovinu tijekom povijesti. Naš idući sastanak bit će 13. 9,  kad počinje i  katekumenat, tj. priprava odraslih za primanje sv. sakramenata.  Trebamo se osvrnuti  oko sebe, odvažiti  i  potaknuti nekoga na pripremu za primanje sakramenata jer je najveći siromah onaj koji ne poznaje Boga.

 
E-mail Ispis PDF

„Svi ste vi katedrale i gradite svoje katedrale“
Šibenik, Krapanj, 2012.

DSC01271
Zahvaljujući našem dugogodišnjem prijateljstvu sa mladim iz župe sv. Barbare iz Mülheima, po treći put smo posjetili otok Krapanj i Šibenik. U tih pet dana smo obnovili naše prijateljstvo, zajedno slavili Boga, posjetili šibensku katedralu, crkvu sv. Nikole Tavilića, kapelicu Svih svetih na brdu Kamenjak u blizini Vranskog jezera, zajednicu Cenacolo u Biogradu, župu Presvetog srca Isusova u Šibeniku te župu sv. Josipa Radnika u Ražinama. Osim što smo imali lijepo druženje ispunjeno pjesmom Bogu, mnogo toga smo novoga saznali, naučili i ponijeli sa sobom u život. Tijekom susreta sa šibenskim biskupom Antom Ivasom u šibenskom katedrali, iznenadili smo ga sa pjesmom „Zaveslaj na pučinu mora“ koji su naši mladi otpjevali zajedno sa prijateljima iz Njemačke. Bio je to poseban susret dviju skupina mladih koje je ujedinila pjesma i biskupova poruka da u našim životima prihvatimo vesla i zaveslamo zajedno sa Kristom na pučinu mora. Na povratku smo razgovarali o našem druženju i o doživljajima koji su naši mladi ponijeli sa ovoga susreta.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

26.07. hodočašće Svetoj Ani

U četvrtak ujutro, župnik Presvetog Srca Isusova poveo je svoje župljane, zajedno s njihovim prijateljima iz drugih župa na hodočašće Sv. Ani u Kosovo kod Knina. Vođeni molitvom stigli smo na prvo odredište, Kričke kod Drniša, grkokatoličku župu. Na ruševinama crkve dočekao nas je fra Ivan Čupić, župnik iz Mirlović Zagore i uveo u povijest te crkve i način slavljenja liturgije kod grkokatolika.
U narodu je crkva poznata kao "Roga". Posvećena je Presvetom Bogorodičinom Pokrovu. U svojoj 180- oj godišnjoj povijesti doživjela je tri razaranja. Unutrašnjost crkve gotovo je je u cijelosti urušena u Drugom svjetskom ratu. U dva navrata: 1943. i 1947. godine je bila zapaljena. Do danas su joj sačuvani vanjski zidovi a dva zvonika crkve uništena su miniranjem srpskog okupatora tijekom Domovinskog rata.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

Izjava Stalnoga vijeća HBK o konačnom prijedlogu Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji

biskupiNaša je javnost preko medija obaviještena da je Konačni prijedlog zakona o medicinski pomognutoj oplodnji sa sjednice Vlade RH upućen u daljnju saborsku proceduru s namjerom da ga se još ovoga tjedna usvoji prije ljetne stanke Hrvatskoga sabora. Po svom sadržaju i važnosti problematika koju obrađuje takav prijedlog zahtijeva široku demokratsku raspravu u kojoj bi se otvoreno sučelili suprotstavljeni stavovi i argumenti kako bi građani mogli dobiti uvid u vjerodostojne informacije i činjenice.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

PORUKA HRVATSKIH BISKUPA

»S novom radošću u srcu uživati Božju riječ«

Roditeljima, djeci i mladima, o dvadesetoj obljetnici vjeronauka u školi, ususret Godini vjere

biskupiBog trajno očituje svoju ljubav prema ljudima. Svjedočenje Božje ljubavi, koja svoj vrhunac ima u životu, smrti i uskrsnuću Isusa Krista, stalna je zadaća Crkve. Želeći ostati vjerni Božjoj ljubavi, s dubokom se zahvalnošću spominjemo našeg 14-stoljetnoga zajedništva vjere s Bogom u njegovoj Crkvi. Na tom putu upućujemo vama, dragi roditelji, djeco i mladi, svoju bratsku i pastirsku riječ ohrabrenja o dvadesetoj godini katoličkoga vjeronauka u školi. Osobito želimo istaknuti našu želju da predstojeća Godina vjere, koja počinje 11. listopada, pobudi u svima vama nadahnuće da vjeru ispovjedite u punini i s obnovljenim uvjerenjem, s pouzdanjem i nadom.

Više...
 
E-mail Ispis PDF

30.06. PROSLAVLJENA GODIŠNJICA POSVETE NAŠE ŽUPNE CRKVE

Untitled-1U ovom vrućem ljetnom vremenu odvažni vjernici ne zaboravljaju svoje župne svetkovine. Već 12 godina za redom 30. lipnja proslavljamo godišnjicu Posvete naše župne crkve Presvetog Srca Isusova.
Ove godine misno slavlje Posvete crkve predvodio nam je dr. don Josip Delić, koji je inače predsjednik Crkvenog suda u Splitu. Uz našeg župnika, suslavio je i don Roko Glasnović, tajnik o. biskupa.
Tema propovijedi don Josipa bila je obitelj.  Mi slavimo posvetu župne crkve, građevine u kojoj se sastaju obitelji, tj. Crkva živa. Kako se sam bogoslužni prostor vidljivo i svečano posvećuje Bogu, tako i obitelji trebaju svoj zajednički život posvećivati i izgrađivati s Bogom. Pošto je svaka obitelj zapravo Crkva u malom, ona je i slika Opće crkve. Koliko su obitelji uspješne , toliko je i Crkva uspješna. A uspjet će svaka obitelj u kojoj i majka i otac trajno računaju i surađuju s Bogom u svom obiteljskom životu !

Više...
 
Stranica 22 od 28

galerija

NAJAVE:

ŽUPNI VJERONAUK:

Subotom:

u 09:00: 3.,4.,5 i 6. razred

u 10:00: 7. i 8. razred


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente (katekumenat) započima 12. rujna u 19:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Mjesec listopad ja Marijin mjesec te je svaki dan listopadska pobožnost !


21. - 25. 10. je predbračni tečaj u 19 sati. Nije se nužno prijavljivati nego samo doći !

22.10. Sv. Ivan Pavao II.

POVEZNICE

bitno

You are here: