Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

SUSRET HKM SISAK 2012


logo-sisakTijekom školske godine 2011/2012, sve do kraja 4 mjeseca mladi srednjoskolci i studenti su se zajedno pripremali za SHKM u Sisku. (oko 25-28 njih) Kateheze su odrzavali zupni animatori-instruktori. Kroz razne radionice i razmisljanja mladi su stekli iskustvo i dozivljaj zajednistva. Mnoge molitve i teme radionica su mlade potakle na razmisljanje o njima samima, te tako spremni krenuli u Sisak na SHKM.


 U Sisku je bilo predivno, oko 30 000 mladih dusa na jednom mjestu zajedno mole Boga i slave Isusa  Krista. Nakon šetnje starim Siskom i upoznavanjem s mladima iz svih krajeva Hrvatske i BiH (cak i sire). Upoznali smo i povijest Sisacke biskupije, te smo dobili jos jasniju sliku zasto je logo susreta bio „U svjetlosti hodimo“. Navecer smo smjesteni po obiteljima. Nasa župa domacin je bila „Kloštar Ivanić“ (mjesto kod Ivanic grada). Nakon velikog gostoprimstva gdje smo bili i spavali, ponovo se nalazimo na misi u zupnoj crkvi. Nakon mise je slijedio zajednicki rucak svih mladih koji su bili smjesteni u toj zupi s nama.  Nakon dobrog obroka je krenilo zajednicko slikavanje te potom je slijedio put kuci(nasoj Dalmaciji).

Antonijo Smoljić

 
E-mail Ispis PDF

MOMČAD ŽUPE OSVOJILA TREĆE MJESTO U KMNL


kmnl


Na Katoličkoj malonogometnoj ligi sv. Nikola Tavelic i ove godine sudjelovali su mladi nase zupe I osvojili dva pokala: 3 mjesto u biskupiji te pokal za fair play. Momci koji su predstavljali nasu zupu su

- Bruno Belamarić
- Marko Protega
- Josip Konjevoda
- Marko Aužina
- Šime Protega
- Jure Šišara
- Ivan Kartelo
- Mladen Knežević
- Stipe Bilić
- Ante Bralić
- Ante Vrcić
- Božidar Belajec
- Ivan Knežević.

Cilj KMNL jest nova evangelizacija preko športa te da se sudionici duhovno izgrade i postanu aktivniji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi.  Evo sto o pravilima I dojmovima kaze Mladen K.

Tijekom sezone katolicke malonogometne lige imamo brojna druzenja (po ekipi minimalno moraju biti 4 predstavnika na druzenjima u suprotnom se oduzimaju bodovi)
 Imamo razna druzenja:

- križni putevi

- druženja prije zavrsnice

- nacionalni susreti

- mise

- itd.


Utakmice se odrzavaju nedjeljom u popodnevnim satima, ukoliko je taj dan kisa kolo se odgada do daljnjeg. U ovoj ligi nije dopusten nikakav oblik nasilja i ona je tu iskljucivo radi druženja i sportskog Aktvnosti mladih u našoj župi.

 
E-mail Ispis PDF


Pjevači betlehemske zvijezde na hodočašču u Vepricu-Makarska


I ove su godine nagrađena djeca "Pjevači betlehemske zvijezde" jednodnevnim hodočašćem u svetište Vepric. Dijeca već nekoliko godina zajdno sa svojim voditeljima skupljaju novčane priloge za siromašne vršnjake u Africi. Sretni su i zahvalni za priloge koji su darovani i koji će poboljšati njihove uvjete života. U utorak 01.05. krenula su dva autobusa na put prema svetištu. Uz molitvu u autobusu vladala je radost i druženje. Na putu prema Makarskoj posjetili smo „Kevinu jamu“ u Radošiću. Jama je sjećanje na mučki ubijene civile 1944. god. Svi su oni bili žrtve komunizma. Tu smo se svi pomolili i krenuli dalje prema Malačkoj. Kad smo stigli, stazom smo se uputili do spomen križa koji je podignut za poginule branitelje u domovinskom ratu. To su junaci Kaštela i Kaštelanske zagore na Malačkoj. Svi smo se pomolili kod spomen križa za sve one koji su dali svoje živote braneći nam domovinu Hrvatsku. Sa Malačke pružao se prekrasan pogleda na Kaštela i Split. Djeca su bila oduševljena upoznavanjem novih krajolika koje nam je Bog podario. Ukrcali smo se u autobuse i krenuli dalje. Stigli smo u hrvatsko lurdsko svetište Vepric, osnovano 1908. god. Djeca su bila oduševljena prirodnom špiljom i cijelim krajolikom koji podsjeća na Lurd gdje se ukazala 1868. god. Blažena Djevica Marija. Nakon sv. mise pošli smo na ručak. Malo smo se odmorili i krenuli na križni put. Idući od postaje do postaje župnik je djeci postavljao pitanja a oni su se natjecali tko će dati bolje odgovore primjenjujući svoje znanje iz vjeronauka o Isusu Kristu. Iz Veprice krenuli smo u Makarsku. Posjetili smo crkvu sv. Marka evanđeliste posvećenu 1756. god. u kojoj se čuvaju kosti sv. Klementa mučenika i zaštitnika makarske biskupije. Kosti ovog mučenika donesene su iz rimskih katakombi 1725. god. Na kraju smo dobili malo odmora. Djeca su se u parku igrala družila i hladila sladoledom. Oko pet sati krenuli smo svojim kućama ispunjeni radošću i Božjom ljubavi u nadi da će ovo hodočašće još jače obnoviti i učvrstiti osobnu i zajedničku vjeru i za sve nas imati velike duhovne koristi. U povratku djeca su iznosila svoja zapažanja a iz njih moglo se vidjeti da su oduševljeni, da je Bog uz njih i oni uz Boga.

 
E-mail Ispis PDF


25.03.2012. ODRŽAN  SASTANAK  NOVOG  PASTORALNOG  VIJEĆA

U nedjelju, 25. ožujka 2012. u župnim prostorijama u 20 sati održan je prvi sastanak novoizabranog članstva župnog Pastoralnog vijeća.


DSC 4013


Nakon kratkog predstavljanja svih članova na početku sastanka, župnik nam je ukratko objasnio glavnu ulogu Pastoralnog vijeća jedne župe, a to je savjetodavni glas župniku. Naravno, od nas se najprije očekuje da i sami budemo poticatelji vjerskog stava i pobožnog života u svojoj užoj sredini, obitelji i susjedstvu.

Zatim je predstavio četiri knjige koje su temelj na kojem počiva cjelokupno djelovanje i rad u župi : Biblija, Katekizam Katoličke crkve, Zakonik Kanonskog prava i Misal.

Slijedili su konkretni poticaji i obavijesti kako se možemo što više informirati o životu naše Crkve općenito i kako se uključiti u brojne aktivnosti i pobožnosti koje nam se nude u našoj župi i biskupiji u skorom vremenskom razdoblju.

-         Na Cvjetnicu smo pozvani u procesiju gradom i sv. misu pred katedralom u 11 sati.

-         03.04. u utorak je u našoj župi uskrsna sv. ispovijed sa zajedničkom pripravom.

-         Također 03.04. će volonteri župnog Caritasa prikupljati hranu i potrepštine za korisnike.

-         05.04. u Veliki Četvrtak sv. misa  počinje u 19 sati.

-         Iza sv. mise u Vel. Četvrtak je u našoj crkvi cjelonoćno klanjanje sve do početka Obreda Velikog Petka u 19 sati.

-         07.04. u Veliku Subotu misa Bdjenja počinje u 20 sati.

-         Na Uskrs sv. mise su redovno u 9 i 11 sati.

-          Na uskrsni ponedjeljak predlaže se Emaus misa na Slapovima Krke u 11 sati.

-         21.04. će biti Susret katoličkih obitelji u Katoličkoj školi.

-         28.04. je godišnjica Posvete naše katedrale i obvezuje na sudjelovanje sve župe.

-         05.05. je u Sisku nacionalni susret katoličke mladeži.

-         09.05. slavimo Majčin dan.

Ovime je novo članstvo Pastoralnog vijeća potaknuto na sudjelovanje u vjerskom životu svoje župe, a članstvo, uz župnika don Tomislava Puljića,  čine sljedeći vijećnici :  s.Aurelina Kutleša, Jelena Ercegović, Josip Duilo, Drago Knežević, Ivica Živković, Željka Vukšić, Mario Storić, Frane Vranjić, Irena Višić, Marina Nikić Delić, Vlade Bilušić, Dijana Topić, Mladen Racetin, Nada Bulat, Zoran Škugor, Sanja Grgurević, Ivana Miškić, Zrinka Duić, Mirko Šantić, Šime Šimunac, Sanja Prgin Pavasović, Ante Lakoš, Sanja Jolić, Anka Zubak, Gordana Vrcić, Antonio Smoljić, Nenad Lokas i Dino Bara.

            Puno Božjeg blagoslova i uspjeha u radu !

 
E-mail Ispis PDF


21.03.2012. Hagioterapijska duhovna obnova na temu

«Ja, osoba, dragocjeno i voljeno biće» 


 hagioterapija-baldekin1

Studijska Zajednica Molitva i Riječ – Podružnica Šibenik uz potporu župe Srca Isusova 21.03.2012. organizirala je duhovnu obnovu nove evangelizacije s elementima hagioterapije na temu «Ja, osoba, dragocjeno i voljeno biće» u vjeronaučnoj dvorani župe. Pred oko 140 sudionika voditelji obnove bili su Ana Perišić, teologinja i hagioasistentica iz Centra za hagioterapiju Split i prof. Ivo Juroš iz Zajednice Molitva i Riječ – Podružnica Split. Osobiti poticaj za organizaciju istog ZMR je dobila zbog potrebe za novom evangelizacijom u Crkvi u Godini vjere.

Zajednica Molitva i Riječ katoličko je vjerničko društvo, a utemeljitelj joj je dr. Tomislav Ivančić. Cilj je ZMR duhovna preobrazba društva tj. apostolat evangelizacije te pružanje duhovne pomoći osobama s duhovnim patnjama nazvan hagioterapija odnosno ozdravljenja duha čovječjeg Duhom Božjim. Kao znanstvena metoda uspješno se primjenjuje u Centrima za hagioterapiju u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Slavonskom Brodu, Splitu, Karlovcu, Cresu, Rijeci te u inozemstvu u mnogim zemalja.
Zajednica Molitva i Riječ – Podružnica Šibenik održava susrete za sve zainteresirane ponedjeljkom u 20.00 sati u prostorijama župe Srca Isusova na Baldekinu u Šibeniku.

hagioterapija-baldekin2

 
E-mail Ispis PDF

11.03. OBILJEŽEN TJEDAN SOLIDARNOSTI SA CRKVOM

I LJUDIMA IZ BIH

Vrhbosanski bogoslovi u nedjelju 11. ožujka gostovali u šibenskoj gradskoj župi Srca Isusova gdje su brojnim vjernicima svjedočili o životu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vlč. Damir Ivanović naglasio je kako su Hrvati u Domovini i Hrvati u Bosni i Hercegovini jedan narod. Potom je istaknuo kako je za budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nužno stvoriti uvjete za preživljavanje i opstanak. Tjedan solidarnosti potvrda je kako su Hrvati u domovini i Bosni i Hercegovini međusobno povezani. Hrvatim u BiH veoma mnogo znači solidarnost sa Domovinom. To ih dobrim dijelom učvršćuje i omogućuje preživljavanje u rodnom kraju, kazao je vlč. Ivanović. Vjernici župe Srca Isusova osjećaju za potrebe sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, kazao je župnik don Tomislav Puljić. Živa riječ i svjedočenje vjernicima moje župe pokazuju kako djelovati i zauzeti se za sunarodnjake u Bosni i Hercegovini. To je pokazalo i proteklih pet Tjedana solidarnosti u sklopu kojih smo uvijek imali Hrvate iz susjedne nam države, kazao je don Tomislav Puljić.

 
E-mail Ispis PDF

PRVA KORIZMENA NEDJELJA I POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA


 Fotografija0422

Križni put nedjeljom za mene i supruga, uz Sv. misu, već godinama predstavlja posebnu pripravu u iščekivanju Uskrsa i zato već od jutra gledamo u nebo i molimo Gospodina da nam podari prihvatljivo vrijeme za hod i molitvu u Njegovoj prirodi.
Tako je bilo i ove prve korizmene nedjelje. Lagano je kišilo skoro sve do polaska, a onda je kišica sasvim prestala. Obzirom na vrijeme, lijep broj vjernika okupio se na brdu Pisak, iznad Rokića drage, na mjestu okupljanja i zajedničkog polaska prema crkvi Sv. Mihovila koja je udaljena oko dva i pol kilometra. Netko će reći, puno je, teško je, može se promijeniti vrijeme….

Više...
 
E-mail Ispis PDF

Post iz ljubavi za Boga i bližnjega

Post i nemrs dva su izraza koji se u korizmeno vrijeme često čuju. Post je uzdržavanje od jela, odnosno manje jesti nego što se to svakodnevno čini, a nemrs je uzdržavanje od mesa.
Čovjeku se dosta često dogodi da treba postiti. Neki ljudi to nastoje jer žele time kontrolirati težinu i paze da ne dobiju koji kilogram više. To je post koji je sebično motiviran. Ipak može kod nekih takvo uzdržavanje biti istinski mučno i gotovo herojsko. Često su to sportaši i slični djelatnici čiji rad ovisi i o tjelesnoj težini. Ima i onih koji poste jer im je tako liječnik naredio kao sastavni dio stanovite terapije.

Post-iz-ljubavi-za-Boga-i-bliznjega

U takvoj zabrinutosti za zdravlje i u strahu od neželjenih bolesti, pa čak i moguće smrti, ljudi se odlučuju na kontroliranje u jelu, tj. na dijetu i na post. Ima, nadalje, i onih koji su prisiljeni gladovati i postiti jer nemaju dovoljno hrane. Današnja teška situacija u svijetu i kod nas sve više i više razotkriva velik broj onih koji su na rubu egzistencijalnog minimuma, koji trpe od gladi. Čudim se često kako smo svi mi skupa prilično hladni na sve češće vijesti o velikom broju ljudi, osobito djece, koji su umrli od gladi.

Više...
 
Stranica 23 od 27

galerija

NAJAVE:

četvrtkom u 20:00 je priprava odraslih za sakramente - katekumenat


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Župni vjeronauk je subotom:

09:00 - 3. i 6. razred

10:00 - 4.,5.,7. i 8. razred

11:00 - 1. i 2. razred12.09. Ime Marijino


14.09. Uzvišenje sv. Križa – imendan naše župe


15.09. Gospa Žalosna!


17.-22.09. Kvatreni tjedan (srijeda, petak i subota nemrs). Ovaj jesenski kvatreni tjedan prožet je molitvom za duhovna zvanja.


23.09. Sastanak članova Župnog vijeća u 19.00 !


29.09. Svetkovina sv. Mihovila ! Procesija i sv. misa počima u katedrali u 10.00.


POVEZNICE

bitno

You are here: