Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

PRVA PRIČEST U ŽUPI

GRUPA
Za svaku župu Prva sveta Pričest je veliki događaj, jer se djeca , uglavnom trećih razreda , po prvi put na poseban način susreću s Isusom. Prvopričesnici u bjelini,  s izrazitom vedrinom i dječjom iskrenošću , uvijek iznova kod nas odraslih probude mnoštvo lijepih osjećaja.
Ja, zaista teško mogu riječima opisati kako sam se osjećala ove nedjelje gledajući svoju malu prvopričesnicu zajedno s još pedeset i jednim djetetom. Mogu reći da smo moja obitelj, moji gosti i ja bili oduševljeni samim obredom. Bilo je nekako sve jednostavno, ležerno, bez puno vanjskog sjaja…, zapravo taman onoliko koliko treba.
Djeca su bila odlična. Doimala su se sigurno, opušteno i s posebnim sjajem u oku dok su čitali, pjevali, molili. Mislim da je svaki roditelj morao biti duboko dirnut i ponosan na svoje dijete, ali i zahvalan Bogu što mu ga je darovao baš kao i ovaj poseban dan.
Neka ova naša djeca što više i što češće prijateljuju s Isusom, eto sada i na jedan njima nov način , kroz Euharistiju!
Ne znam koliko je moja mala prvopričesnica mogla svojim dječjim razumom shvatiti što se danas veliko dogodilo u njenom životu, ali sam sigurna da je u svom srcu osjetila nešto posebno. I meni je bila drugačija ne samo zbog haljine, frizure i vjenčića na glavi. Odisala je nečim posebnim, smirujućim, vedrim. Vjerujem da je to Isusovo djelo. I zato Mu hvala! Hvala i našem župniku don.Tomislavu, č.sestri Aurelini i svim dobrim ljudima koji su pripremali našu djecu za Prvu svetu Pričest.

roditelj

 
E-mail Ispis PDF


ODRŽAN SASTANAK ŽUPNOG PASTORALNOG VIJEĆA  20.05.2012.


U nedjelju 20.svibnja 2012. u 20 sati u župnim prostorijama održan je novi sastanak Župnog Pastoralnog vijeća.Teme sastanka su bile: sakrament krizme i proslava skorašnjih  svetkovina (  Tijelovo, Presveto Srce Isusovo i Godišnjica posvete naše župne crkve ). Uz prvu temu, tj. odabir prave dobi mladih za podjelu sakramenta sv. potvrde, župnik nas je izvijestio o nedavno održanom kolokviju svećenika iz cijele domovine koji su o tome  vrlo ozbiljno raspravljali. Velik broj krizmanika ubrzo nakon primanja sakramenta odustaje od prakticiranja vjere i stoga se razložno postavlja pitanje najbolje dobi u kojoj treba podjeljivati sakrament.  Svećenici našeg, šibenskog, dekanata su mišljenja da bi sv. potvrdu trebalo primati u trećem razredu srednje škole, o čemu su izvijestili i o. biskupa.
Naglašena je i uloga župne zajednice koja treba biti dobar primjer svakom krizmaniku.

Na svetkovinu Tijelova, 07. lipnja, svi smo pozvani ići u na sv. misu u katedralu u 19 sati i sudjelovati u svečanoj procesiji starim gradom kad će 8 vjernika iz naše župe i ove godine nositi svečani baldahin, u pratnji naših ovogodišnjih prvopričesnika.  Pred našu župnu svetkovinu, Presveto Srce Isusovo, bit će trodnevna duhovna priprava. Gost svećenik bit će dr.don Josip Delić iz Splita. Prvog dana, 12.06. bit će organiziran Dan bolesnika pa smo dužni pozvati nekog bolesnika na sv. misu i druženje ( može biti i iz druge župe ).  Trećeg dana trodnevnice 14.06. bit će cjelonoćno klanjanje pred Presvetim sve do svečane sv.mise na samu  Svetkovinu koja počinje u 19 sati. 30. lipnja je našoj župi također svetkovina,  kad proslavljamo godišnjicu Posvete naše župne crkve. Sv. misa bit će slavljena  u 19 sati, a svi župljani pozvani sudjelovati ! Župnik nas je podsjetio na važne vjerske proslave tijekom ljeta ( sv. Jakov, sv. Ana – idemo na hodočašće u Kosovo kod Knina ).  Na ovom sastanku izabrano je i Župno Ekonomsko vijeće, a svi vijećnici doboli dekret o. biskupa kao potvrdu članstva  u Župnom Pastoralnom vijeću.

 
E-mail Ispis PDF

SUSRET HKM SISAK 2012


logo-sisakTijekom školske godine 2011/2012, sve do kraja 4 mjeseca mladi srednjoskolci i studenti su se zajedno pripremali za SHKM u Sisku. (oko 25-28 njih) Kateheze su odrzavali zupni animatori-instruktori. Kroz razne radionice i razmisljanja mladi su stekli iskustvo i dozivljaj zajednistva. Mnoge molitve i teme radionica su mlade potakle na razmisljanje o njima samima, te tako spremni krenuli u Sisak na SHKM.


 U Sisku je bilo predivno, oko 30 000 mladih dusa na jednom mjestu zajedno mole Boga i slave Isusa  Krista. Nakon šetnje starim Siskom i upoznavanjem s mladima iz svih krajeva Hrvatske i BiH (cak i sire). Upoznali smo i povijest Sisacke biskupije, te smo dobili jos jasniju sliku zasto je logo susreta bio „U svjetlosti hodimo“. Navecer smo smjesteni po obiteljima. Nasa župa domacin je bila „Kloštar Ivanić“ (mjesto kod Ivanic grada). Nakon velikog gostoprimstva gdje smo bili i spavali, ponovo se nalazimo na misi u zupnoj crkvi. Nakon mise je slijedio zajednicki rucak svih mladih koji su bili smjesteni u toj zupi s nama.  Nakon dobrog obroka je krenilo zajednicko slikavanje te potom je slijedio put kuci(nasoj Dalmaciji).

Antonijo Smoljić

 
E-mail Ispis PDF

MOMČAD ŽUPE OSVOJILA TREĆE MJESTO U KMNL


kmnl


Na Katoličkoj malonogometnoj ligi sv. Nikola Tavelic i ove godine sudjelovali su mladi nase zupe I osvojili dva pokala: 3 mjesto u biskupiji te pokal za fair play. Momci koji su predstavljali nasu zupu su

- Bruno Belamarić
- Marko Protega
- Josip Konjevoda
- Marko Aužina
- Šime Protega
- Jure Šišara
- Ivan Kartelo
- Mladen Knežević
- Stipe Bilić
- Ante Bralić
- Ante Vrcić
- Božidar Belajec
- Ivan Knežević.

Cilj KMNL jest nova evangelizacija preko športa te da se sudionici duhovno izgrade i postanu aktivniji župni suradnici i nositelji obnove pastorala u župi.  Evo sto o pravilima I dojmovima kaze Mladen K.

Tijekom sezone katolicke malonogometne lige imamo brojna druzenja (po ekipi minimalno moraju biti 4 predstavnika na druzenjima u suprotnom se oduzimaju bodovi)
 Imamo razna druzenja:

- križni putevi

- druženja prije zavrsnice

- nacionalni susreti

- mise

- itd.


Utakmice se odrzavaju nedjeljom u popodnevnim satima, ukoliko je taj dan kisa kolo se odgada do daljnjeg. U ovoj ligi nije dopusten nikakav oblik nasilja i ona je tu iskljucivo radi druženja i sportskog Aktvnosti mladih u našoj župi.

 
E-mail Ispis PDF


Pjevači betlehemske zvijezde na hodočašču u Vepricu-Makarska


I ove su godine nagrađena djeca "Pjevači betlehemske zvijezde" jednodnevnim hodočašćem u svetište Vepric. Dijeca već nekoliko godina zajdno sa svojim voditeljima skupljaju novčane priloge za siromašne vršnjake u Africi. Sretni su i zahvalni za priloge koji su darovani i koji će poboljšati njihove uvjete života. U utorak 01.05. krenula su dva autobusa na put prema svetištu. Uz molitvu u autobusu vladala je radost i druženje. Na putu prema Makarskoj posjetili smo „Kevinu jamu“ u Radošiću. Jama je sjećanje na mučki ubijene civile 1944. god. Svi su oni bili žrtve komunizma. Tu smo se svi pomolili i krenuli dalje prema Malačkoj. Kad smo stigli, stazom smo se uputili do spomen križa koji je podignut za poginule branitelje u domovinskom ratu. To su junaci Kaštela i Kaštelanske zagore na Malačkoj. Svi smo se pomolili kod spomen križa za sve one koji su dali svoje živote braneći nam domovinu Hrvatsku. Sa Malačke pružao se prekrasan pogleda na Kaštela i Split. Djeca su bila oduševljena upoznavanjem novih krajolika koje nam je Bog podario. Ukrcali smo se u autobuse i krenuli dalje. Stigli smo u hrvatsko lurdsko svetište Vepric, osnovano 1908. god. Djeca su bila oduševljena prirodnom špiljom i cijelim krajolikom koji podsjeća na Lurd gdje se ukazala 1868. god. Blažena Djevica Marija. Nakon sv. mise pošli smo na ručak. Malo smo se odmorili i krenuli na križni put. Idući od postaje do postaje župnik je djeci postavljao pitanja a oni su se natjecali tko će dati bolje odgovore primjenjujući svoje znanje iz vjeronauka o Isusu Kristu. Iz Veprice krenuli smo u Makarsku. Posjetili smo crkvu sv. Marka evanđeliste posvećenu 1756. god. u kojoj se čuvaju kosti sv. Klementa mučenika i zaštitnika makarske biskupije. Kosti ovog mučenika donesene su iz rimskih katakombi 1725. god. Na kraju smo dobili malo odmora. Djeca su se u parku igrala družila i hladila sladoledom. Oko pet sati krenuli smo svojim kućama ispunjeni radošću i Božjom ljubavi u nadi da će ovo hodočašće još jače obnoviti i učvrstiti osobnu i zajedničku vjeru i za sve nas imati velike duhovne koristi. U povratku djeca su iznosila svoja zapažanja a iz njih moglo se vidjeti da su oduševljeni, da je Bog uz njih i oni uz Boga.

 
E-mail Ispis PDF


25.03.2012. ODRŽAN  SASTANAK  NOVOG  PASTORALNOG  VIJEĆA

U nedjelju, 25. ožujka 2012. u župnim prostorijama u 20 sati održan je prvi sastanak novoizabranog članstva župnog Pastoralnog vijeća.


DSC 4013


Nakon kratkog predstavljanja svih članova na početku sastanka, župnik nam je ukratko objasnio glavnu ulogu Pastoralnog vijeća jedne župe, a to je savjetodavni glas župniku. Naravno, od nas se najprije očekuje da i sami budemo poticatelji vjerskog stava i pobožnog života u svojoj užoj sredini, obitelji i susjedstvu.

Zatim je predstavio četiri knjige koje su temelj na kojem počiva cjelokupno djelovanje i rad u župi : Biblija, Katekizam Katoličke crkve, Zakonik Kanonskog prava i Misal.

Slijedili su konkretni poticaji i obavijesti kako se možemo što više informirati o životu naše Crkve općenito i kako se uključiti u brojne aktivnosti i pobožnosti koje nam se nude u našoj župi i biskupiji u skorom vremenskom razdoblju.

-         Na Cvjetnicu smo pozvani u procesiju gradom i sv. misu pred katedralom u 11 sati.

-         03.04. u utorak je u našoj župi uskrsna sv. ispovijed sa zajedničkom pripravom.

-         Također 03.04. će volonteri župnog Caritasa prikupljati hranu i potrepštine za korisnike.

-         05.04. u Veliki Četvrtak sv. misa  počinje u 19 sati.

-         Iza sv. mise u Vel. Četvrtak je u našoj crkvi cjelonoćno klanjanje sve do početka Obreda Velikog Petka u 19 sati.

-         07.04. u Veliku Subotu misa Bdjenja počinje u 20 sati.

-         Na Uskrs sv. mise su redovno u 9 i 11 sati.

-          Na uskrsni ponedjeljak predlaže se Emaus misa na Slapovima Krke u 11 sati.

-         21.04. će biti Susret katoličkih obitelji u Katoličkoj školi.

-         28.04. je godišnjica Posvete naše katedrale i obvezuje na sudjelovanje sve župe.

-         05.05. je u Sisku nacionalni susret katoličke mladeži.

-         09.05. slavimo Majčin dan.

Ovime je novo članstvo Pastoralnog vijeća potaknuto na sudjelovanje u vjerskom životu svoje župe, a članstvo, uz župnika don Tomislava Puljića,  čine sljedeći vijećnici :  s.Aurelina Kutleša, Jelena Ercegović, Josip Duilo, Drago Knežević, Ivica Živković, Željka Vukšić, Mario Storić, Frane Vranjić, Irena Višić, Marina Nikić Delić, Vlade Bilušić, Dijana Topić, Mladen Racetin, Nada Bulat, Zoran Škugor, Sanja Grgurević, Ivana Miškić, Zrinka Duić, Mirko Šantić, Šime Šimunac, Sanja Prgin Pavasović, Ante Lakoš, Sanja Jolić, Anka Zubak, Gordana Vrcić, Antonio Smoljić, Nenad Lokas i Dino Bara.

            Puno Božjeg blagoslova i uspjeha u radu !

 
E-mail Ispis PDF


21.03.2012. Hagioterapijska duhovna obnova na temu

«Ja, osoba, dragocjeno i voljeno biće» 


 hagioterapija-baldekin1

Studijska Zajednica Molitva i Riječ – Podružnica Šibenik uz potporu župe Srca Isusova 21.03.2012. organizirala je duhovnu obnovu nove evangelizacije s elementima hagioterapije na temu «Ja, osoba, dragocjeno i voljeno biće» u vjeronaučnoj dvorani župe. Pred oko 140 sudionika voditelji obnove bili su Ana Perišić, teologinja i hagioasistentica iz Centra za hagioterapiju Split i prof. Ivo Juroš iz Zajednice Molitva i Riječ – Podružnica Split. Osobiti poticaj za organizaciju istog ZMR je dobila zbog potrebe za novom evangelizacijom u Crkvi u Godini vjere.

Zajednica Molitva i Riječ katoličko je vjerničko društvo, a utemeljitelj joj je dr. Tomislav Ivančić. Cilj je ZMR duhovna preobrazba društva tj. apostolat evangelizacije te pružanje duhovne pomoći osobama s duhovnim patnjama nazvan hagioterapija odnosno ozdravljenja duha čovječjeg Duhom Božjim. Kao znanstvena metoda uspješno se primjenjuje u Centrima za hagioterapiju u Zagrebu, Osijeku, Virovitici, Slavonskom Brodu, Splitu, Karlovcu, Cresu, Rijeci te u inozemstvu u mnogim zemalja.
Zajednica Molitva i Riječ – Podružnica Šibenik održava susrete za sve zainteresirane ponedjeljkom u 20.00 sati u prostorijama župe Srca Isusova na Baldekinu u Šibeniku.

hagioterapija-baldekin2

 
E-mail Ispis PDF

11.03. OBILJEŽEN TJEDAN SOLIDARNOSTI SA CRKVOM

I LJUDIMA IZ BIH

Vrhbosanski bogoslovi u nedjelju 11. ožujka gostovali u šibenskoj gradskoj župi Srca Isusova gdje su brojnim vjernicima svjedočili o životu Hrvata u Bosni i Hercegovini. Vlč. Damir Ivanović naglasio je kako su Hrvati u Domovini i Hrvati u Bosni i Hercegovini jedan narod. Potom je istaknuo kako je za budućnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini nužno stvoriti uvjete za preživljavanje i opstanak. Tjedan solidarnosti potvrda je kako su Hrvati u domovini i Bosni i Hercegovini međusobno povezani. Hrvatim u BiH veoma mnogo znači solidarnost sa Domovinom. To ih dobrim dijelom učvršćuje i omogućuje preživljavanje u rodnom kraju, kazao je vlč. Ivanović. Vjernici župe Srca Isusova osjećaju za potrebe sunarodnjaka u Bosni i Hercegovini, kazao je župnik don Tomislav Puljić. Živa riječ i svjedočenje vjernicima moje župe pokazuju kako djelovati i zauzeti se za sunarodnjake u Bosni i Hercegovini. To je pokazalo i proteklih pet Tjedana solidarnosti u sklopu kojih smo uvijek imali Hrvate iz susjedne nam države, kazao je don Tomislav Puljić.

 
Stranica 24 od 28

galerija

NAJAVE:

ŽUPNI VJERONAUK:

Subotom:

u 09:00: 3.,4.,5 i 6. razred

u 10:00: 7. i 8. razred


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente (katekumenat) započima 12. rujna u 19:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Mjesec listopad ja Marijin mjesec te je svaki dan listopadska pobožnost !


21. - 25. 10. je predbračni tečaj u 19 sati. Nije se nužno prijavljivati nego samo doći !

22.10. Sv. Ivan Pavao II.

POVEZNICE

bitno

You are here: