Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

 

HODOČAŠĆE U SARAJEVO 24 .RUJNA 2011.


U petak 23.rujna krenuli smo na još jedno hodočašće. Cilj nam je bilo Sarajevo gdje smo nazočili  proglašenju blaženima pet časnih sestara, mučenica za vjeru.  Poginule su 15.prosinca 1941. u Goraždu  pred nasrtajem četnika  braneći svoje žensko, redovničko i vjerničko dostojanstvo. Radije su prihvatile smrt u hladnoj rijeci Drini nego iznevjerile svoje, Bogu zadane redovničke zavjete. Zato ih je narod odavno prozvao Drinske mučenice. Na početku puta, nakon molitve, župnik nas je upoznao sa životom sestara i uvjetima njihove pogibije. Govorio nam je opširno o vrednoti čistoće i tako nas pripravljao na sutrašnji događaj. Upoznavao nas je i s mnogim povijesnim zbivanjima koja su se događala na ovim prostorima. Tu su se vodili mnogi ratovi, uvijek  sa strašnim posljedicama za naš narod. Ovi su prostori natopljeni krvlju i patnjom kroz vjekove. I danas se tu vrlo teško živi i opstaje radi brojnih razloga.

DSCN0801

Prva postaja našeg hodočašća bio je Kupres. U novoizgrađenoj , velebnoj župnoj crkvi posvećenoj Svetoj obitelji  imali smo sv.misu. Već pri ulasku u crkvu čovjeku zastaje dah. Ona oduhovljuje svojom ljepotom, jednostavnošću, veličinom! Tu nas je srdačno dočekao mladi svećenik, kapelan župniku koji je i postulator procesa za beatifikaciju Drinskih mučenica. Dalje nas je put vodio prema Bugojnu, Travniku, Vitezu, Kaknju, Visokom… Prolazeći tim prelijepim planinskim predjelima ne možemo se nadiviti ljepoti Božjeg stvaranja. Bujna vegetacija svugdje, sve je zeleno i živo. Svaki novi prizor bio je kao nova stranica knjige. Otvaramo je svakim novim kilometrom i tako stižemo predvečer do odredišta, sarajevske župe Stup, posvećene Uznesenju Marijinu.

DSCN0823

I tamo nas je dočekao mladi župnik, i u crkvi nas, zajedno s njihovim bogoslovom , upoznao s poviješću župe i njezinim sadašnjim teškim životom jer se nakon Domovinskog rata vrlo malo katolika vratilo u svoje domove. Nakon toga u župnim prostorijama smo bili počašćeni, zajedno s hodočasnicima iz Dubrovnika, ukusnom večerom, bosanskim specijalitetima koje su nam pripremili vrijedni domaćini. Slijedilo je naše pojedinačno upoznavanje s obiteljima koje su nas te noći rado i vrlo ljubazno ugostile u svojim domovima.

DSCN0836

Ujutro, 24. rujna u subotu nalazimo se u župnom dvoru pa odlazimo posjetiti sarajevsku katedralu posvećenu Presvetom Srcu Isusovu. Nakon toga išli smo u sportsku dvoranu Zetra u kojoj se dogodio veliki događaj radi kojega smo i došli u Sarajevo. Pred dvoranom veliki redovi hodočasnika strpljivo čekaju na ulazak unutra. A unutra vrlo ugodna, mirna atmosfera obogaćena duhovnim glazbom koja podržava iščekivanje sv.mise. Velika dvorana prepuna je vjernika i sve se crveni od prigodnih šalova oko vrata koje smo dobili za spomen na proglašenje naših mučenica blaženima. Zatim je počeo prigodni program u kojem su nastupili brojni zborovi časnih sestara Družbe Kćeri Božje ljubavi, kojem pripadaju naše mučenice, kao i drugih redova, ali i zborovi mladih. Pjevaju sestre iz naše domovine, ali i iz drugih zemalja i na drugim jezicima, jer su dvije sestre bile Slovenke , a jedna Austrijanka. Predivno ih je bilo gledati, slušati i uživati u tim anđeoskim glasovima koji slave svoga Stvoritelja i žrtvu života svojih susestara Njemu u čast.

DSCN0842

U 11 sati počela je sv.misa procesijom  Papinog izaslanika, naših kardinala i svih biskupa. Na početku je bio Obred proglašenja blaženim sestara mučenica. Posebno je bilo dirljivo dok je kardinal Puljić javno čitao kratki životopis svake sestre: Jule, Berhmane, Krizine, Antonije i Bernadete. Nakon proglašenja blaženima otkrivena je slika blaženica postavljena pokraj oltarnoga prostora.  Svetu misu je predvodio Papin izaslanik kardinal Angelo Amato. Pokraj skupine od nas desetak iz župe stajalo je nekoliko dječaka vrlo pristojnog ponašanja i izgleda. Bili su drugačiji od drugih mladih i pretpostavili smo da su sjemeništarci, a to su nam kasnije na upit i potvrdili, rekavši da su iz travničkog sjemeništa. Bogu hvala da ih ima !   Za vrijeme svete mise u cijeloj dvorani potpuni mir. Mir, pobožno sudjelovanje vjernika, dostojanstveno ponašanje, prekrasna, uzvišena atmosfera ! Svi kao jedna duša ! Nešto veliko! Posebno je snažan bio trenutak kad je kao relikvija blaženih mučenica prinesena posuda s vodom iz Drine. Drina kao njihov grob! U dvorani tišina. Misli lete i stvaraju sliku pogibije hrabrih, Bogu posvećenih, djevica. U srcu molitva, zahvala… Možda se sjećamo nekih svojih izrečenih, a pogaženih odluka… A one su  ustrajale, ustrajale do zadnjeg trenutka, uz Božju pomoć koju su zazivale te noći 15. prosinca 1941.

DSCN0855

Na završetku sv. mise pjesma zahvale Tebe Boga hvalimo na hrvatskom, slovenskom i njemačkom jeziku po jedna kitica, kao svjedočanstvo sloge sestara u Božjoj ljubavi. Nakon sv. mise krenuli smo put našeg trećeg odredišta, Studenaca kraj Ljubuškog. A putem do tamo opet prekrasni vidokrug .Opet otvaramo stranice one divne Božje knjige koje se ne možemo nagledati.  Prolazimo uz kanjon Neretve diveći se ljepoti okolnih planina Prenja, Čvrsnice, Čabulje, Veleža… Prošavši Mostar ubrzo smo stigli u Studence, svetište Presvetog Srca Isusova. Tamo su nas župljani, uz svog župnika, gostoljubivo dočekali s odličnom večerom . Obišli smo i  obnovljenu župnu crkvu, kao i vanjski bogoslužni prostor s prekrasnim kipom Srca Isusova. Putujući u Šibenik, nakon molitve, u autobusu mikrofon je bio naš, nas hodočasnika. Ljudi su iznosili svoje dojmove, doživljaje i tako nas svih obogatili za svoje iskustvo. Svi se slažu da je to bio jedan prekrasan dan i vrlo dojmljivo hodočašće. Za sve to zahvaljujemo Bogu i molimo za zagovor naše nove blaženice, sestre Družbe Božje ljubavi, Drinske mučenice!
 
E-mail Ispis PDF

 

18.09.2011. ODRŽAN REDOVITI SASTANAK ŽUPNOG VIJEĆA

 

U nedjelju, 18.09.2011. u 20 sati održan je redoviti sastanak članova Župnog vijeća. Razgovaralo se o ovim temama : proslava zaštitnika biskupije sv. Mihovila, nova radna godina i izbor novog Župnog vijeća.

P3150090

Više...
 
E-mail Ispis PDF
HODOČAŠĆE NA UDBINU 10.RUJNA 2011.Kao svake godine, i ove je naša župa Presvetog Srca Isusova hodočastila na Udbinu. Išli smo na svečanost posvete Crkve hrvatskih mučenika. Udružili smo se sa susjednom župom sv.Petra na Vidicima i nas osamdesetak pošli smo sa svojim župnicima u ranim jutarnjim satima put Udbine. U autobusu sabrano, molitveno ozračje. Svako hodočašće, hod k Bogu, započinjemo molitvom, pjesmom, psalmima.
Nakon molitve naši župnici don Tomislav i fra Vitomir su nam obilato tumačili povijesne okolnosti  u kojima se dogodila bitka na Krbavskom polju 9. rujna 1493. godine. Toga jutra dogodio se tužni, tragični poraz hrvatske vojske.


DSCN0727

Više...
 
E-mail Ispis PDF


11. 8. 2011. ODRŽAN  SASTANAK ŽUPNOG CARITASA

Nakon molitve je pročitan zapisnik od predhodnog sastanka. Zatim su svi članovi, volonteri Župnog Caritasa izvješćivali o svojim aktivnostima u proteklih mjesec dana. U nastavku se razgovaralo o župljanima kojima je potrebna bilo koja pomoć.
Župnik i voditeljica Ž.C. su dali upute o daljnjem radu.

P2050086Dogovoreno je da se ovaj tjedan u župi prikuplja pomoć za Somaliju.

Na sastanku je bio prisutan i bračni par Zensen iz njemačkog grada Durena, u kojem se nalazi svjetsko svetište sv. Ane, a kamo smo mi prošle godine hodočastili. Ta župa nam je pomogla oko nabavke orgulja. Oni su nam ove godine darovali i jedan vrlo vrijedan kip Srca Isusova.

Idući sastanak Župnog caritasa bit će 8. 9. 2011 u 19.30.
 
E-mail Ispis PDF


5. KOLOVOZA, DAN DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI

 

U polusjenu ugodno hladne katedrale je uvijek lijepo ući. Zaokruživši pogledom primijetio sam lijepi broj naših župljana koji su se pridružili svetoj Misi zahvalnici prigodom 16 godina proslave vojno redarstvene akcije Oluja.  Mir i tišina, gotovo da su se mogli osjetiti. Kao da zrače iz tih prastarih zidova. Mir koji nam toliko treba. Mir koji nam je potreban kako bi porazgovarali i zbližili sa našim Stvoriteljem, a mir kojega tako malo imamo zbog načina života kojim živimo. Na poseban način privlači ono malo, crveno, jedva vidljivo svjetlo koje simbolizira živu prisutnost našeg vječno strpljivog i punog ljubavi Boga. Privlači nas Njegova prisutnost i nekako mi je uvijek draže biti bliže tom svjetlu nego se zadržavati negdje u dnu ili pozadini.

 

 

photo2

Više...
 
E-mail Ispis PDF


26. srpanj HODOČAŠĆE NA KOSOVO POLJE

U utorak, 26. srpnja, na spomendan sv. Joakima i Ane naš je župnik organizirao jednodnevno hodo(autobuso)čašće u svetište sv. Ane u Kosovu (Konforte).
I opet se dogodilo (kao i prije mnogo puta !) da neki predbilježeni hodočasnici nisu došli (trebalo nas je ići 65 a išlo nas je 53 !), kao da su  zaboravili kojeg se to dana točno ide, a nekima je neplanirano uletjela neodgodiva obveza (toliko iznenadna da o tome nije mogao niti obavijestiti). No, Bogu hvala! Kako jest, tako jest. Mi smo krenuli bez nervoze i poteškoća, s molitvom.


P1000098
Više...
 
E-mail Ispis PDF

 

14. srpnja ODRŽAN SASTANAK ŽUPNOG CARITASA

 

U četvrtak, 14.07.2011. u 19 i 30 održan je u našoj župi redoviti mjesečni sastanak Župnog caritasa. Nakon čitanja zapisnika s prošlog sastanka, komentirali smo nedavni  Dan bolesnika (28.06.) koji je bio uvod u župne svetkovine Godišnjice posvete crkve i Presvetog Srce Isusovo. To druženje bolesnika se pokazalo potrebnim i korisnim, te smo se dogovorili da ga i dalje njegujemo ( blagdan Gospe Lurdske ).

DSC_1759

Zatim su pojedini djelatnici Caritasa izvijestili o svojim aktivnostima u proteklih mjesec dana. Pojedinci su dobili nova zaduženja koja trebaju obaviti. Župnik je naglasio da naš rad treba i dalje ići u smjeru pomaganja sljedećim korisnicima :
Više...
 
E-mail Ispis PDF

30. lipnja     GODIŠNJICA POSVETE NAŠE ŽUPNE CRKVE
 1. srpnja  SVETKOVINA  PRESVETOG  SRCA  ISUSOVA
„U dom ćemo Gospodnji radosno ići“

Svečanu misu proslave svetkovine Godišnjce posvete naše župne crkve predvodio je vlč. Antun Štefan, nacionalni ravnatelj Papinskih misijskih dijela. 

DSC_1740

U svojoj iskrenoj i nadahnutoj propovijedi vlč. Štefan nas je upozorio da mi činimo srce našeg hrama, da smo mi živa bit naše Crkve. Napomenuo je koliko se europski čovjek odvojio od Isusa pa sada pokušava s Njim raditi dogovore, filozofirati i komplicirati, a zaboravlja da je Isusu sve moguće i sve poznato. Opisao je kako je u Africi  Božje čudo lako vidljivo, jer upravo u tom velikom siromaštvu Božje milosrđe je veliko i očito. Napomenuo nam je da trebamo neprestano imati na pameti da je Isus odabrao nas, i da s tako moćnim Bogom na našoj strani trebamo hrabro kročiti unaprijed.
Više...
 
Stranica 27 od 28

galerija

NAJAVE:

ŽUPNI VJERONAUK:

Subotom:

u 09:00: 3.,4.,5 i 6. razred

u 10:00: 7. i 8. razred


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente je četvrtkom u 19:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


1. 11. Svi sveti ! Svete mise su kao i nedjeljom a poslije podne u 15 sati, je sv. Misa na gradskom groblju Kvanj koju predvodi otac biskup.


2. 11. Dušni dan ! Ovaj dan možemo isprositi potpuni oprost za naše pokojne !


4. 11. Sv. Karlo Boromejski – ROĐENDAN NAŠE ŽUPE


9. 11. Posveta Lateranske bazilike - Papine katedrale


11. 11. Sv. Martin


14. 11. Sv. Nikola Tavelić

POVEZNICE

bitno

You are here: