Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

BOŽIĆNO PISMO ŽUPNIKA


NALJEPNICA


Braćo i sestre, poštovani župljani župe Presvetog Srca Isusova !

Ovogodišnji molitveni susret po obiteljima (blagoslov obitelji !) se događa u Godini Božanskog milosrđa koja je po želji pape Franje započela na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije ( 8. 12. 2015.) a trajat će sve do svetkovine Krista Kralja 2016. god. Papa je to odlučio jer je dobro svjestan u kakvim prilikama i neprilikama se nalazi čovječanstvo. Želi da bar mi kršćani imamo svijest da je Bog milosrdan prema nama.

U ovoj Godini Milosti naša župa Presvetog Srca Isusova slavi svoj pedeseti rođendan. Naime, blagopokojni biskup Josip Arnerić je 4. Studenoga 1966. potpisao slijedeću odluku : „…Suočivši se s pastoralnim potrebama Baldekina te posavjetovavši se s preč. Stolnim Kaptolom u Šibeniku, odlučujem osnovati i ovim kanonski osnivam župu BALDEKIN pod imenom PRESVETO SRCE ISUSOVO…Neka bude sve na slavu Božju, u čast Presvetog Srca Isusova, na korist svete vjere i duhovno dobro novih župljana te zazivljem blagoslov Boga Svemogućeg + Oca i + Sina i + Duha svetoga. Amen !        

Tri dana kasnije blagopokojni biskup je imenovao i prvog župnika ove župe, don Antu Marinova:“…ovim Vas imenujem upraviteljem novoosnovane župe Baldekin…Povjerena Vam župa za sada nema ni župnog stana ni župne crkve… Ovaj Ordinarijat nastoji da čim prije kupi jednu kuću za župni stan, u kojoj bi privremeno bila i kapela kao župska crkva… Vaša prva briga bit će da uspostavite kontakt s pojedinim vjernicima župe, da tako znadu da ste vi njihov dušobrižnik, kojem će se obraćati prema potrebi. Čeka Vas veliki trud u povjerenoj Vam župi. Uzdajte se čvrsto u Gospodina a dnevno upućujte svoje molitve Vječnom Pastiru, da se Božji plan u toj župi ostvari preko Vašeg svećeničkog djelovanja. Provedite molitvenu akciju kod svojih vjernika u tu svrhu, jer je molitva vjernika s molitvom župnika moćna .“

Poštovani župljani, treba biti Bogu zahvalan da se i u vremenima kad se nisu mogle graditi crkve, našao pok. župnik don Ante i manji broj hrabrih ljudi koji su usprkos mnogih poteškoća koje su im zadavali komunisti, pronašli mogućnost da se osposobe i opreme prostori za okupljanje žive Crkve.

Duboko sam uvjeren da odabir lokaliteta za gradnju ove crkve u čast Presvetom Srcu Isusovu nije slučajan. Ova župa je osnovana na predjelu grada koji se odavno zove Križ ! A Bog nam je na najjasniji način pokazao koliko je milosrdan prema nama onda kad je Srce Božanskog Otkupitelja probodeno na križu. Ovaj dio grada je dobio ime po starom kamenom križu koji je stoljećima stajao uz cestu a kojega su komunisti srušili negdje između 1950. i 1960. god. Ali ime „ KRIŽ „ nisu mogli srušiti !!! Ali i naziv Baldekin ima veliku simboliku za ovu župu. Baldahin ( nebnica !) je dio i sakralne arhitekture (u starim bazilikama je građen iznad oltara !), ali i liturgijsko ukrasno platno koje se koristi u procesijama…

 

Ova župa je relativno mlada te ne posjeduje neku crkvenu baštinu, nema stare liturgijske knjige, nema stare matice krštenih, nema župni muzej poput nekih drevnih župa…nema nikakvih sakralnih umjetnina, nema riznicu crkvenog ruha i liturgijskog posuđa, ali ima nešto daleko vrednije : ova je župa u ovih 50 godina odigrala veliku ulogu u odgoju mladih generacija, ne samo ovoga grada nego i biskupije. Treba se samo sjetiti koliko je tu primljeno u jaslice šibenskih beba. I godinama su i svećenici i časne sestre tim bebama stavljali križić na čelo i molili nad njima. A koliko je tek šibenske djece prošlo kroz dječiji vrtić župe Presvetog Srca Isusova ! I mnoga od te djece su se ovdje prvi put prekrižili…Svako malo me netko iz ovog grada i okolice podsjeti da je tu bio u vrtiću i da nosi divne uspomene…A koliko li je tek vjeroučenika prošlo kroz prostorije ove župe !?

Braćo i sestre, dužni smo poštivati prošlost i zahvaliti svima koji su ugradili dio sebe u ovu župu u ovih 50 godina. Osobno Bogu iskreno zahvaljujem što mi je omogućio da jednu petinu ovog vremena budem dionikom ove župe.

I ovaj jubilej je dar Milosrđa Božjeg. Neka ova godina bude godina nade ! Neka bude godina milosrđa. Kao što je Bog milosrdan prema meni i tebi, budimo i mi jedni prema drugima milosrdni. Isus govori : „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe !“ (Mt 5,7). Ako poslušamo milosrdnog Boga i naši međuljudski odnosi će postati plemenitiji, kršćanskiji.

Došašće je ne samo priprava za ovogodišnju proslavu Božića nego i za Kristov slavni dolazak. To je posebno vrijeme u kojem se kršćani intezivnije vježbaju u postu, molitvi i dobrim djelima. Zato ćemo po mogućnosti :

                        a) svake nedjelje i blagdana ići na sv. misu,

                        b) slaviti svako jutro (osim nedjelje !) sv. mise zornice u 6 sati,

                        c) oživiti obiteljsku molitvu uz paljenje adventskih svijeća, tj. svaki dan izmoliti "Anđeo Gospodnji“.

                        d) naša župa Presvetog Srca Isusova već godinama školuje u Africi više od stotinu siromašne djece (za osmoškolca se plaća 100 eura, za srednjoškolca 150 eura, za studenta 500 eura...!). Ako možeš priključi se toj akciji bar simbolično !

e) jako je važno da radi pomoći takvoj djeci primiš i četvero naše djece "na pet" minuta u svoj stan. Djeca su obučena u prikladna odijela triju kraljeva i anđela. Akcija se zove Pjevači betlehemske zvijezde. Oni se pomole u tvojem stanu i prikupljaju pomoć za svoje siromašne vršnjake tj. djeca pomažu djeci. Djeca ulaze samo u prijavljene obitelji. Ta sveta akcija će trajati samo 2 dana u našoj župi tj. 28. i 29. prosinca.

           f) Božićna sv. ispovijed je u utorak, 22. 12. u 18 sati. Više od 10 svećenika će biti vjernicima na raspolaganje da što čišće duše proslave ovogodišnji Božić..

         Vjera podrazumijeva prihvaćanje određenih vjerskih sadržaja i vjerskih istina, ali i njihovo prihvaćanje svim srce.

Sretan Božić i blagoslovljenu nastupajuću jubilarnu godinu želim !

Advent 2015.

 
E-mail Ispis PDF

Poruka oca Biskupa povodom Došašća i Godine Božanskog milosrđa

inno-ufficiale-del-giubileo-dell


1.Došašće.
„Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina
i nadjenut ćeš mu ime Isus.“
Te riječi koje je anđeo upravio našoj Gospi majci Mariji, ponovno odjekuju Crkvom na početku i ove nove godine, koji nazivamo Došašće. To je vrijeme u kojem nam Bog Otac ponovno obznanjuje da On, u svome Sinu po Duhu Svetom osobno dolazi na svijet. Dolazi da svakom čovjeku, svakoj obitelji i narodu bude „Gospodin s nama“. Da bude Isus, tj. Bog koji spašava. I to svakoga dana, u svim prilikama i neprilikama života, dovijeka.
Ovo vrijeme Došašća Gospodin s ljubavlju, nježno poput majke, ponavlja svoj poziv, molbu i vapaj: „Ne boj se“, jer Gospodin dolazi „začeti se i roditi“, kao u Mariji i Josipu, kao u Nazaretskoj obitelji i narodu Izraelskom, jer je On milostiv i milosrdan.
Ovo vrijeme Došašća je oduvijek vrijeme u kojem Crkva moli, zajedno s Isusom da ona i s njom sav svijet „upozna da si me ti Oče poslao“. I s Marijom: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ Da u ovoj Svetoj godini otvorimo širom vrata Božanskom milosrđu.
Preporučam stoga svima vama, sestre i braćo vjernici, svećenici, redovnice i redovnici i ovoga Došašća revno sudjelovanje na nedjeljnim svetim Misama. Preporučam i mise „Zornice“. Marijinu molitvu svete Krunice. Molitvena bdijenja i klanjanja, slavlje svete Pokore i sakramenta sv. Ispovijedi. Preporučam dobrotvornu duhovnu i materijalnu pomoć bližnjima u nevolji. Tako će nam i slavlje Božića, na koje se ovim došašćem pripravljamo, i u ovoj godini biti ispunjeno pravom radošću i mirom, a ne tek ispraznom zabavom.

2.Godina božanskog milosrđa.
Ovogodišnje Došašće kao i cijela nastupajuća Crkvena godina ima za sve nas posebno milosno značenje. Sveti Otac Papa Franjo je zaželio i odredio da od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca ove godine, do svetkovine Krista Kralja, 30. studenoga 2016. godine, bude izvanredna jubilarna, sveta: „Godina božanskog milosrđa.“
Donosim neke misli iz Papine bule o Jubileju: „Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Milosrđe Očevo je postalo živo, vidljivo i doseglo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. On svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom objavljuje Božje milosrđe… Milosrđe je prvi i posljednji čin kojim nam Bog dolazi ususret. Ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka. Činiti milosrđe to je Božje svojstvo u kome se na poseban način očituje njegova svemoć. Zbog toga sam proglasio Izvanredni jubilej milosrđa kao posebno vrijeme za Crkvu.“
„Božje milosrđe nije neka apstraktna ideja, već konkretna stvarnost kojom Bog objavljuje svoju ljubav kao ljubav oca i majke koji osjećaju duboku ljubav i privrženost svome djetetu. Nećemo pretjerati ako kažemo da ta ljubav dolazi iz „utrobe“. Ona izvire iz dubine bića kao dubok, prirodan osjećaj, satkan od nježnosti i suosjećanja, oprosta i oproštenja. Vječna je ljubav njegova.“
„U svetom Pismu, milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama. Bog se ne ograničuje samo na to da potvrdi svoju ljubav, već je čini vidljivom i opipljivom… Bog sam, želi nas vidjeti sretne, ispunjene radošću, vedrinom i mirom.
Milosrđe je temelj na kojem počiva život Crkve… Možda smo zaboravili pokazivati i živjeti put milosrđa. Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda i obznanjuje milosrđe. To je njezin zadatak. Zato, gdje god je Crkva prisutna, ondje mora biti vidljivo Očevo milosrđe. U našim župama, zajednicama, udruženjima i pokretima, ukratko, gdjegod su kršćani, svatko mora naći oazu milosrđa.“
„Za Jubilej ćemo otvoriti sveta vrata. Ali postoje i vrata velikoga Božjeg milosrđa, poručuje Papa. Postoje također i vrata našega srca, da svi primimo Boga i Božje oproštenje i da i mi sami oprostimo, prihvaćajući one koji kucaju na naša vrata.“ U ovoj Svetoj godini imat ćemo priliku otvoriti srce onima koji žive u najudaljenijim egzistencijalnim periferijama, koje suvremeni svijet često stvara na dramatičan način… Otvorimo svoje oči da vidimo bijedu ovoga svijeta, rane tolike braće i sestara lišenih dostojanstva i prepoznajmo da smo dužni čuti njihov vapaj u pomoć. Živa mi je želja da kršćanski narod, tijekom Jubileja razmišlja o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Ne možemo pobjeći od riječi koje nam je Gospodin upravio i na temelju njih ćemo biti suđeni…“
Ova nam je Sveta godina prigoda da u svakodnevnom životu živimo milosrđe koje Otac neprestano proteže na sve ljude. On se nikad ne umara širom otvarati vrata svoga srca i ponavljati nas da nas voli i da s nama želi dijeliti svoj život. Crkva je pozvana svjedočiti milosrđe kao središte objave Isusa Krista. Neka u ovoj jubilarnoj godini Crkvom odjekne Božja riječ oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. Neka se ne umori u širenju milosrđa i bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. Neka Crkva postane glas svakog muškarca i svake žene i neka s pouzdanjem i neumorno ponavlja: „Spomeni se Gospodine, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka“ (Ps 25).

3.Otvaranje Svetih vrata naše biskupije, 13. prosinca 2015 u 16. sati
Sveti Otac će na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca, na spomen 50. obljetnice završetka II. Vatikanskog koncila, u bazilici svetoga Petra u Rimu, otvoriti „Sveta Vrata“ ili vrata milosrđa i time označiti početak Svete godine za cijelu Crkvu i svijet. Sveti Otac je odredio da u znak jedinstva sveopće Crkve, na III. nedjelju došašća, 13. prosinca ove godine,svi biskupi svijeta otvore „Sveta vrata“ u svojim Katedralama, za svoje mjesne Crkve.
I mi ćemo posvjedočiti svoje zajedništvo u Crkvi otvaranjem „Svetih vrata“, naše Katedrale u nedjelju 13. prosinca u 16. sati.
• prva postajau crkvi sv. Frane: Okupljanje, „Obred otvaranja vrata milosrđa u partikularnim crkvama.“ Navještaj evanđeoskog odlomka i čitanje početnog dijela Bule najave Jubileja i molitva.
• Nakon obreda,procesiji s Evanđelistarom prema Katedrali.
• Obred pred (zatvorenim) vratima Katedrale: otvaranje vrata, svečano pokazivanje evanđelistara, prijelaz preko praga vrata i procesija prema oltaru.
• Spomen krštenja i slavlje Svete Mise.

Sveta vrata u Katedrali biti će otvorena tijekom cijele Jubilarne godine svim hodočasnicima naše biskupije koji će, župnom uredu sv. Jakova u Šibeniku, na vrijeme najaviti dan i vrijeme svoga dolaska. To je potrebno zbog toga jer će tada biti organizirano sve što je potrebno da bi hodočasnici mogili slaviti sakrament Pomirenja, svetu Ispovijed i svetu Misu i tako dobiti jubilarni potpuni oprost, kako je zaželio sveti Otac.

(Molim sve župnike i upravitelje crkava u Šibeniku da vjernicima ukažu na iznimnu važnost otvaranja „Svetih vrata“ i na izričitu želju i zapovijed Svetoga Oca, da zauzeto i s uvjerenjem potaknu vjernike da se odazovu i sudjeluju u Obredu otvaranja i da u to vrijeme u gradu Šibeniku ne služe svete Mise u svojim crkvama.)

Svima vjernicima, svećenstvu i redovništvu, od srca želim blagoslovljeno sveto Došašće i Svetu godinu milosrđa Gospodnjega,

Vaš biskup + Ante

 
E-mail Ispis PDF

RAZMIŠLJANJE PRED POČETAK NOVE CRKVENE GODINE

Advent

Zašto mnogi tonu na pučini života? Tonu li stvarno ili im se samo tako čini? Zašto bi im se činilo ako to nije točno? Zbog izokrenutog sustava vrijednosti.Ograničene materijalne mogućnosti mnoge bacaju u očaj. Izlječenje traže u trgovačkim centrima gdje pod neonskim svjetlima sve izgleda bolje. Ako još nešto kupe, učinak je potpun. Problem je što kratko traje i ponovno su na početku. Utjeha nestaje kao balon od sapunice. Ljudi nastavljaju patiti za nevažnim i nedostižnim, a ne vide vrijednosti koje posjeduju. Okreću se trenutnim zadovoljstvima umjesto da mir i sreću pronađu u tisućljetnim vrijednostima. Postali su ovisni o materijalnom i robovi kupnje, a sve ih je manje koji životnu ravnotežu traže i pronalaze u molitvi. Mnogi će se narugati ovoj rečenici. Sigurna sam jer sam i ja bila nekad među takvima.
Bolesna sam. Nije mi pomogla nijedna nova majica ili cipele koje sam kupila. MOLITVA JE! Upravo sam došla s mise i s vama dijelim najintimnije stvari pohranjene u svom biću. Tamo sam našla mir i lijek. Vjerujte mi, sutra idem po još i ništa me neće koštati.

Vjernica

 
E-mail Ispis PDF

RAZMIŠLJANJE VJERNIKA PRED SVETKOVINU KRISTA KRALJA

christ20king1

Stihovi pjesme glase: "Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje!"
Bit ću toliko slobodna da dodam još jedan: "Krist kralj poručuje!"
Što nam to Krist već stoljećima, iz dana u dan, neprestano poručuje.? Čujemo li njegove poruke ili smo zaglušeni mnoštvom drugih koje upijamo bez cenzure, a često su u suprotnosti s Kristovim?Ljubi bližnjega kao samoga sebe! Ne čini drugom što ne želiš da se tebi čini! Kralj, vladar poručuje svome narodu. A mi? Kao da smo nagurali vatu u uši pa ne čujemo njegove vapaje. Zašto nam je tako teško čuti i prihvatiti poruke ljubavi, a s lakoćom upijamo šund s TV-a, interneta i čega sve ne? Zatrovani smo s njima, a najviše mladi ljudi koje više nitko ne pokušava zaštititi od svakojakog "modernog" smeća i vratiti na put ljubavi, KRISTOV PUT.
Iako sve izgleda beznadežno, nije i ne može biti. Zašto?
ZATO JER KRIST POBJEĐUJE! ON UVIJEK POBJEĐUJE!
To neka čuju svi oni koji ga pokušavaju izgurati iz srca ljudi.

Čujte još jednom: "Krist Kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje"

 
E-mail Ispis PDF

RAZMIŠLJANJE ZA SVETKOVINU SVIH SVETIH

Ljudi i ljudskost,dvije imenice jedna drugoj pod ruku. Ili pak ne? Jesu li ljudi zaboravili što je to ljudskost? Je li ih život na to primorao ili su sami tako odlučili? Je li im tako lakše? Puno pitanja! Pokušajmo odgovoriti.
Nije li lakše okrenuti glavu i mirno spavati ( ako možeš)? Zašto da mu pomognem i pružim ruku? Zašto da ga saslušam? Samo sebi kompliciram život.Imam ja dovoljno i svojih problema. Moji problemi, moji problemi...Ne bi li bilo lakše da još postoji ljudskost? Ne! Tada postajem nečiji dužnik! Nema ljudi i ljudskosti! Samo dug i dužnici! Treba li mi to u životu? Naravno da ne!.Kuhat ću se sam u kiseloj juhi života, kusat ću ljute začine svakodnevice jer ne daj Bože da zatražim ljudskost od ljudi. Ne daj Bože da je primim jer onda postajem dužnik u ljudskosti. Kako se ona vraća? Za to treba biti čovjek. Jesam li ja to još uvijek? Stanuje li u meni ova prekrasna, a tako zanemarena i zaboravljena imenica? Iskreno se nadam. Zaronit ću u sebe, pa makar i vrlo duboko, da ju pronađem jer bez nje sam NITKO. Beskorisna ljuštura, vješto ispolirana, da nitko ne primijeti da je prazna. Vrijeme je, jer ljuštura se urušava, boja se guli i otpada.Što će ostati ako nema ljudskosti, ako nisam čovjek? Po čemu će me pamtiti oni koji su još ljudi, a ne dužnici?
Nije kasno, osjećam to. Zato počinjem i zaranjam u dubine svoga bića da ostanem ono čime me Stvoritelj načinio.

 
E-mail Ispis PDF

KRIK JEDNE VJERNICE BOGU RADI KRIZMANICA

woman-praying-silhoutte

Sunčano nedjeljno jutro. Krizma u mjesnoj crkvi. Kako prekrasno, kako uzvišeno, kako dostojanstveno! Sve do trenutka kad na scenu stupaju krizmanice.
Izlaze iz obiteljskih automobila i gube ravnotežu jer njihova mlada tijela, Božji hramovi, gube bitku s jednim od najvećih zločina ovoga stoljeća, modom, u vidu vrtoglavih potpetica poremećenih dizajnera vjerojatno iskompleksiranih svojim niskim rastom. Tako tjelesno istraumatizirane i u potpunom odsustvu duhovne posvećenosti, ulaze u crkvu primiti Svetu Potvrdu. Čega? Modnog neukusa i zločina prema Bogu?! Pa može li tome netko stati na kraj? Mora li se Isus otrgnuti s križa i ranjavim rukama " spustiti na zemlju " krizmanice, krvlju oprati njihova lijepa lica od nakazne šminke! Ako nema nitko nitko drugi Isuse, pa učini to da ne patimo gledajući uništene generacije, a sve blagoslovljeno od strane svećenika koji se ne žele zamjerati ni njima ni njihovim roditeljima. Spasi ih Isuse dok ih spasiti možeš jer na njih vrebaju crne blagajne mode, marketinga, lažne ljepote i na kraju bolesti. Pomogni im jer to su samo djeca koja još ne znaju prepoznati životne vrijednosti, a nemaju pravih uzora. Sve čemu se dive bezvrijedno je i propadljivo. Tko će ih naučiti da je danas dan njihove KRIZME, da su došle po SVETU POTVRDU, a ne pokazati svoja mlada nevine tijela kao da su na aukciji?
Kriza je! Kriza morala, obitelji i svega što vrijedi. Upravo proporcionalno raste i cvjeta nemoral, neukus i na kraju krajeva GRIJEH. Svaka potpetica zabila se danas u Isusovo srce kao najoštriji nož. Svaka golotinja dodavala je bodlje u njegovoj kruni.
OPROSTI IM ISUSE! One su samo djeca u tijelima žena. Zatri GRIJEH tamo gdje počinje jer JEDINI TI TO MOŽEŠ!

 
E-mail Ispis PDF

KRIZMA U NAŠOJ ŽUPI

 rsz img 4241-1

I ove su godine naši krizmanici sami sastavili pozdravni govor ocu biskupu. Evo njihovog razmišljanja:
Oče biskupe,
Samo jedan dio nas krizmanika naglašava da su im njihovi roditelji usadili vjeru u Boga. Jedan krizmanik napisa „…moji su mi roditelji bili uvijek velika podrška u vjeri. Otvoreno su priznali da sam ja svojom prvom pričešću vratio vjeru u našu kuću. Nadam se da će mi Bog dati snage da ustrajem u tome do kraja…“.
Netko drugi napisa : „Iako su me roditelji cijeli život odgajali kao kršćanina, ipak su mi dopustili da sam odlučim želim li se krizmati ili ne. Sad kao mlada adoloscentna osoba prvi put biram želim li nastavati koračati stazom prema Isusu ili se potpuno udaljiti od vjere. Želim nastaviti odrastati u vjeri i potpuno upoznati svoju vjeru…“.
A jedna krizmanica napisa : „ Dobili smo zadatak da napišemo o svojoj vjeri. Lako je govoriti o drugima i njihovoj vjeri a o sebi je najteže. U osnovnoj školi sam krenula na vjeronauk na nagovor roditelja. Nikad me vjera nije previše zanimala, ali što sam više odrastala i učila o vjeri sve me više zanimalo. Iako me zanimalo sve više i više ipak nikad nisam išla na sv. misu, ali sam se molila. Moji su roditelji vjernici ali ni oni nisu išli u crkvu…Nakon nekih obiteljskih problema sam shvatila da je moj život bez Boga prazan…Sad se kajem zbog neuzvraćene ljubavi. Moj jedini cilj u životu je vjera u Boga. „
Oče biskupe, dosta nas je napisalo da prije krizmu nisu shvaćali ozbiljno…da su se neozbiljno pripremali za ovaj sakrament…da su zanemarivali Boga. Jedna krizmanica je napisala : „…nisam se dovoljno dobro pripremila za krizmu. Često bi kasnila na sv. misu i ne bi slušala Božju riječ. Nisam ozbiljno sve to shvaćala…Poslije krizme želim biti što bliže Bogu i truditi se bolje upoznati svoju vjeru“. I opet jedan između nas napisa :“ …prije sam dolazio na misu i vjeronauk jer sam morao a sada osjećam potrebu. Da se moje mišljenje o vjeri i Bogu nije promijenilo, bilo bi me sram stati pred Vas, oče biskupe. Ni sad to ne zaslužujem, ali mislim da sam na pravom putu.“
Dosta nas je izjavilo da se ne krizma ni zbog roditelja ni darova nego radi sebe samoga i Boga. Jedna krizmanica je doslovno napisala : „Shvatila sam da nije bilo vjeronauka, ne bi bilo mene i mnogih mladih…“
A Vama osobno, oče biskupe, jedan krizmanik napisa ovo : „Povodom ove krizme Vam želi zahvaliti i čestitati, oče biskupe, na Vašoj službi i radu u ovoj biskupiji. Odmalena sam išao na misu i uvijek bi mi bilo drago kad bi Vi misu držali…“
Oče biskupe, dobro nam došli !

 
E-mail Ispis PDF

Hodošašče bogobojaznom sv.Šimunu Bogonoscu u Zadru

I ove smo godine dobili milost posjetit sv.Šimuna bogobojaznog Bogonosca u Zadru koji je zaštitnik grada Zadra.Autobus je krenuo Jadranskom magistralom prema Pirovcu gdje smo skrenuli u unutrašnjosti prema parku prirode Vransko jezero.Prolazeći kroz sela Kašić i Banjevci krenili smo prema vidikovcu pod nazivom Kamenjak s kojeg se proteže pogled na prema Vranskom jezeru, Murteru, Betini pa sve do Kornata.Na samom vidikovcu izgrađena je crkvica u čijoj se unutrašnjosti nalazi jama gdje su bačeni brojni hrvatski domobrani iz okolnih sela. Kratkom molitvom odali smo počast palim žrtvama. U trenitku šutnju sam izgovarala ove rijeći koje sam naučila od svog velikog učitelja našeg župnika don Tomislava: "Prikazujem ti zadnje trenutke njihova života i prikazujem ti stanje u kojem su bili,to jest u stanju grijeha i njihove strahove koje su proživljavali i njihovu ogorčenost...uz molitvu pokoj vječni  daruj im Gospodine... i njihove ubojice,jer nisu znali što rade...jer su bili zarobljeni svojim mračnim stranama u zabludi...!"
I za sve vjerne duše neka počivaju po milosrđu Božjem u miru!
Odatlen smo krenuli prema našem iščekivanom bogobojaznom sv.Šimunu u Zadru, stigavši napokon sv. Šimunu. Sv.Šimun se nalazi iznad glavnog oltara u sarkofagu po izgledu srebne škrinje sa dva anđela koji držu sarkofag sv. Šimuna s lijeve i desne strane.

sv simun zadar
 
Dobili smo čast i milost dotakniti svojim rukama i poljubiti našeg sv.Šimuna bogobojaznog Bogonosca.

U redu prema našem svetom svecu Šimune u mislima u duhu sam bila u ono vrijeme kako je to u biti izgledalo kad je sv.Šimun uzeo u svoje bogobojazne ruke našega Spasitelja. I kad mu je Bog rekao nečeš vidjeti smrt dok ne ugledaš Spasitelja svijeta...I kad je naš ponizni svetac uzeo u svoje bogobojazne ruke Spasitelja svijeta i uzdignutih ruku se zahvalio dragom Bogu što je vidio Spasitelja i izgovorio ove molitve:

Sad otpuštaš slugu svoga,Gospodaru,po riječi svojo u miru.
Ta vidješe oči moje,spasenje tvoje,koje si pripravio pred licem sviju narada.
Svjetlost na prosvjetljenje narada i slavu puka svoga izraelskoga!

I u isto vrijeme s tim mislima sam u duhu predala sv. Šimunu i svoje molitve ki što je majka našem Gospodina predala svoga sina sv.Šimunu u naručju.

i pripremila se za sv. misu stavivši sebe i svoje bližnje sa svojim nakanama na sveti oltar... čekajući da i ja primim Spasitelja svijeta ki što ga je primio i sv. Šimun u svoje naručje... i ki što je naša majka Marija nosila svoga sina Spasitelja svijeta u svojoj utrobi i hranila ga i nama dala. Tako sam i ja čekala da ga primim u svetoj pričesti i nosim ga sa sobom jer mi smo hram Duha Svetoga kako je to lijepo duhovno protumačio naš učitelj župnik don Tomislav koji nam je htio donijeti Spasitelja svijeta svojom molitvom u duhovnom tumačenju... Cijeli putem nas je pripremao za taj blagoslovljeni trenutak sa bogobojaznim i Bogonoscem sv. Šimunom...
Nakon svete i radosne mise posjetili smo i katedralu sv. Stošije gdje se nalaze ostaci pepela sv. Anastazije. I tako se polako zaputili svojim kućama s veseljem i blagoslovom sv.Šimuna
Sveti Šimune moli za nas...!

 
Stranica 9 od 28

galerija

NAJAVE:

ŽUPNI VJERONAUK:

Subotom:

u 09:00: 3.,4.,5 i 6. razred

u 10:00: 7. i 8. razred


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente (katekumenat) započima 12. rujna u 20:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


12. 9. Ime Marijino. U 20:00 sati započima priprava odraslih za krštenje i druge sakramente


14. 9. Uzvišenje sv. Križa – imendan naše župe


15. 9. Gospa Žalosna!


22. 9. Sastanak članova Župnog vijeća u 19.00 !


29. 9. Svetkovina sv. Mihovila ! Procesija i sv. misa počima u katedrali u 10.00. Jer je nedjelja našoj župi će biti samo tiha misa u 09:00.


08. 10. Hodočastimo sv. Šimunu u Zadar. Nužno se prijaviti.

POVEZNICE

bitno

You are here: