Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF


HODOČAŠĆE (izlet!) U MOSTARSKU BISKUPIJU

001-studenci

Dana 22. lipnja u pet sati ujutro krenula je skupina od 85 naših župljana i nekoliko gostiju, različite dobi, od sedam do sedamdeset sedam godina, predvođena župnikom don Tomislavom, u autobusu i dva kombija, na hodočašće  svetištu Presvetog Srca Isusova u Studence u Hercegovini. S molitvama i pjesmama u slavu Božju i presvetog Srca, brzo smo stigli na odredište, kratko se zadržali u obilasku svetišta i već u 8,30 nazočili svetoj misi, vani, na otvorenom, u okružju predivne Božje prirode oplemenjene vrijednim rukama puka studenačkog i spomen obilježja što evocira uspomene na sve tragedije i pogibelji kroz koje je prošao hrvatski narod, napose Hrvati ovoga kraja koji su, imenom i prezimenom, njih preko 250, zvjerski mučeni, ubijeni ili živi bačeni u jame, samo zato što su htjeli vlastitu domovinu, bolju i pravedniju, i život dostojan čovjeka za sebe i svoje obitelji, za budućnost vlastitoga naroda.

Misu je predvodio naš župnik, don Tomislav, uz pripomoć župnika studenačkog, don Ivana Šutala i jednoga mladog bogoslova iz Studenaca, župe koja je u zadnjih stotinu godina dala preko 40 zvanja, od kojih je i danas aktivno 17 (12 svećenika i 5 časnih sestara). Don Ivan nas je na početku svete mise pozdravio, uputivši nam dobrodošlicu, te nas pozvavši na druženje uz bogati stol koji su pripremile vrijedne ruke i topla hercegovačka srca. Hvala don Ivanu i njegovim župljanima!


 

003_usponOkrijepljeni duhovno i tjelesno, nastavili smo put prema krajnjem odredištu jednodnevnog hodočašća – planini Velež i zavičaju našeg don Tomislava. Sat vožnje uz povijesne osvrte na spomenike pored kojih smo prolazili, a potom pješice kroz gustu, predivnu, zelenu šumu, lagano se uspinjući, netko lakše a netko teže, uz Božju pomoć, okruženi tišinom tek prekidanom ptičjim pjevom, stigli smo na proplanak na kraju kojeg je dom našeg župnika s tragovima prošloga rata, ispred kojeg se izdizao dim otvorenih vatrišta s kojih se širio miris hrane što ih je za umorne hodočasnike pripremala njegova rodbina.

004_-_ruakSrdačni pozdravi, riječi dobrodošlice, kratak odmor te uspon prema vrhovima Veleža. Hodočasnici su se razmiljeli po livadama u potrazi za ljekovitim biljem, neki odmah tu, blizu, dok je jedna oveća skupina odlučila krenuti dalje, vođena znatiželjom da vidi što više od planine, ali i da ubere nekoliko stručaka medvjeđeg luka, o čijim smo se ljekovitim, upravo čudotvornim svojstvima, naslušali od don Tomislava.

005-vele


Vrativši se iz šetnje planinom, dočekala nas je doista bogata okrijepa, s kojom smo povratili svu izgubljenu energiju u napornom uspinjanju, pa i više. Hvala don Tomislavovim rođacima, predivnim i srdačnim ljudima!

Uslijedio je povratak: spuštanje k autobusu, a potom posjet mostarskoj katedrali, gdje smo počašćeni srdačnom dobrodošlicom i kratkim slovom o povijesti ovoga lijepoga zdanja. Potom, već umorni, no veseli i zadovoljni, u autobusu, zahvalili smo dragom Bogu i presvetom Srcu na predivnom danu. A da smo doista proveli nezaboravan i blagoslovljen dan, potvrdili su to i iskazi pojedinaca što su u mikrofon iznosili svoje dojmove. U takvoj atmosferi, radosti zbog proživljenoga i bogatstvu doživljenoga stigli smo, uz Božju pomoć, svojim domovima, zajedno zaključivši kako ovakva druženja i izlete, ovakva hodočašća, treba njegovati.

 

prof. Marko Menđušić

 

galerija

NAJAVE:

Vjeronaučni raspored:

3., 4., 5. i 6. razred: subotom u 09:00

1., 2., 7. i 8. razred: subotom u 10:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente je četvrtkom u 19:00


12.03 - 16.03. je predbračni tečaj u 19:00. Nije se potrebno prijaviti, već samo doći


17.03. Hodočastimo Sv. Josipu u Nacionalno svetište u Karlovac. Nužno se prijaviti

Cjelodnevni križni put za mlade do Lišana. Nužno se prijaviti

19.03. Sv. Josip, zaštitnik Crkve i naše domovine i Dan očeva. Sv. misa je u 18 sati

23.03. Križni put Gradskog dekanata na Šubićevcu u 16:00

25.03. Cvijetnica, nedjelja Muke Gospodinove. U našoj župi je sv. misa samo u 9 sati zato što želimo u što većem broju sudjelovati na sv. misi u katedrali u 11 sati

26.03.  Uskrsna sv. ispovijed je u 18 sati. Više od 10 svećenika će biti vjernicima na raspolaganje. Od 17 sati će članovi Župnog Caritasa zaprimati uskrsne pogače i voće za najsiromašnije naše župe

29.03. Veliki četvrtak, dan Euharistije, dan svećenika ! Sv. misa Posvete ulja je ujutro u katedrali u 9 sati.
Sv. misa Večere Gospodnje je u našoj župi u 18 sati. SLIJEDI CIJELONOĆNO I CIJELODNEVNO KLANJANJE !

30.03. Veliki Petak ! Strogi post i nemrs ! U crkvi je cijelo dnevno klanjanje. Obred Velikog petka je u 18 sati.
Milostinja toga dana ide za Svetu zemlju.

31.03. Velika subota ! Misa Bdijenja je u 19 sati. Pod tom sv. misom je i blagoslov Uskrsnih jela

01.04. Uskrs ! Sv. mise su kao i svake nedjelje, pod obje Sv. mise će biti blagoslov uskrsnih jela.

02.04. Sv. misa je na Slapovima Krke u 11 sati

08.04. Nedjelja Božanskog milosrđa

09.04. Navještenje Gospodinovo. Sv. Misa je u 19 sati

POVEZNICE

bitno

You are here: