Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF


HODOČAŠĆE (izlet!) U MOSTARSKU BISKUPIJU

001-studenci

Dana 22. lipnja u pet sati ujutro krenula je skupina od 85 naših župljana i nekoliko gostiju, različite dobi, od sedam do sedamdeset sedam godina, predvođena župnikom don Tomislavom, u autobusu i dva kombija, na hodočašće  svetištu Presvetog Srca Isusova u Studence u Hercegovini. S molitvama i pjesmama u slavu Božju i presvetog Srca, brzo smo stigli na odredište, kratko se zadržali u obilasku svetišta i već u 8,30 nazočili svetoj misi, vani, na otvorenom, u okružju predivne Božje prirode oplemenjene vrijednim rukama puka studenačkog i spomen obilježja što evocira uspomene na sve tragedije i pogibelji kroz koje je prošao hrvatski narod, napose Hrvati ovoga kraja koji su, imenom i prezimenom, njih preko 250, zvjerski mučeni, ubijeni ili živi bačeni u jame, samo zato što su htjeli vlastitu domovinu, bolju i pravedniju, i život dostojan čovjeka za sebe i svoje obitelji, za budućnost vlastitoga naroda.

Misu je predvodio naš župnik, don Tomislav, uz pripomoć župnika studenačkog, don Ivana Šutala i jednoga mladog bogoslova iz Studenaca, župe koja je u zadnjih stotinu godina dala preko 40 zvanja, od kojih je i danas aktivno 17 (12 svećenika i 5 časnih sestara). Don Ivan nas je na početku svete mise pozdravio, uputivši nam dobrodošlicu, te nas pozvavši na druženje uz bogati stol koji su pripremile vrijedne ruke i topla hercegovačka srca. Hvala don Ivanu i njegovim župljanima!


 

003_usponOkrijepljeni duhovno i tjelesno, nastavili smo put prema krajnjem odredištu jednodnevnog hodočašća – planini Velež i zavičaju našeg don Tomislava. Sat vožnje uz povijesne osvrte na spomenike pored kojih smo prolazili, a potom pješice kroz gustu, predivnu, zelenu šumu, lagano se uspinjući, netko lakše a netko teže, uz Božju pomoć, okruženi tišinom tek prekidanom ptičjim pjevom, stigli smo na proplanak na kraju kojeg je dom našeg župnika s tragovima prošloga rata, ispred kojeg se izdizao dim otvorenih vatrišta s kojih se širio miris hrane što ih je za umorne hodočasnike pripremala njegova rodbina.

004_-_ruakSrdačni pozdravi, riječi dobrodošlice, kratak odmor te uspon prema vrhovima Veleža. Hodočasnici su se razmiljeli po livadama u potrazi za ljekovitim biljem, neki odmah tu, blizu, dok je jedna oveća skupina odlučila krenuti dalje, vođena znatiželjom da vidi što više od planine, ali i da ubere nekoliko stručaka medvjeđeg luka, o čijim smo se ljekovitim, upravo čudotvornim svojstvima, naslušali od don Tomislava.

005-vele


Vrativši se iz šetnje planinom, dočekala nas je doista bogata okrijepa, s kojom smo povratili svu izgubljenu energiju u napornom uspinjanju, pa i više. Hvala don Tomislavovim rođacima, predivnim i srdačnim ljudima!

Uslijedio je povratak: spuštanje k autobusu, a potom posjet mostarskoj katedrali, gdje smo počašćeni srdačnom dobrodošlicom i kratkim slovom o povijesti ovoga lijepoga zdanja. Potom, već umorni, no veseli i zadovoljni, u autobusu, zahvalili smo dragom Bogu i presvetom Srcu na predivnom danu. A da smo doista proveli nezaboravan i blagoslovljen dan, potvrdili su to i iskazi pojedinaca što su u mikrofon iznosili svoje dojmove. U takvoj atmosferi, radosti zbog proživljenoga i bogatstvu doživljenoga stigli smo, uz Božju pomoć, svojim domovima, zajedno zaključivši kako ovakva druženja i izlete, ovakva hodočašća, treba njegovati.

 

prof. Marko Menđušić

 

galerija

NAJAVE:

Priprava odraslih za krštenje i druge sakramente (katekumenat) započima 12. rujna u 20:00


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Župni vjeronauk je subotom:

09:00 - 3. i 6. razred

10:00 - 4.,5.,7. i 8. razred

11:00 - 1. i 2. razred


Mjesec svibanj je Marijin mjesec. Svaki dan prije sv. mise je svibanjska pobožnost !26.05. u 11:00 prva sveta pričest.  Molimo za naše prvopričesnike i njihove roditelje


30.05. Uzašašće. Sv. misa je u 19 sati


03.06. – 07.06. je predbračni tečaj,  svaku večer u 19.30! Nije se potrebno unaprijed prijavljivati!


10.06. Marija Majka Crkve: Dan crkvenih udruga i duhovnih pokreta !


20. 06. Tijelovo ! U našoj župi je sveta misa samo u 9 sati. Preporuča se da u što većem broju sudjelujemo na sv. misi i procesiji u 19 sati u katedrali!

POVEZNICE

bitno

You are here: