Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

PRVA KORIZMENA NEDJELJA I POBOŽNOST KRIŽNOG PUTA


 Fotografija0422

Križni put nedjeljom za mene i supruga, uz Sv. misu, već godinama predstavlja posebnu pripravu u iščekivanju Uskrsa i zato već od jutra gledamo u nebo i molimo Gospodina da nam podari prihvatljivo vrijeme za hod i molitvu u Njegovoj prirodi.
Tako je bilo i ove prve korizmene nedjelje. Lagano je kišilo skoro sve do polaska, a onda je kišica sasvim prestala. Obzirom na vrijeme, lijep broj vjernika okupio se na brdu Pisak, iznad Rokića drage, na mjestu okupljanja i zajedničkog polaska prema crkvi Sv. Mihovila koja je udaljena oko dva i pol kilometra. Netko će reći, puno je, teško je, može se promijeniti vrijeme….

Meni osobno nije puno i nije teško i neka se mijenja vrijeme.  Zbog toga i ne razumijem riječi, da se križni put ne radi nedjeljom, jer da nedjelja ne trpi pokoru. Križni put petkom u lijepoj zatvorenoj crkvi (bez kiše, snijega, možda i uz grijanje) ili ljepota nedjeljnog križnog puta u ovoj predivnoj prirodi? Zar od mene ne bi  bilo licemjerno to nazvati pokorom?
Zar je uopće za usporedbu težina križnog puta kojeg ja činim s križnim putem Gospodina našega Isusa Krista?
Župnik je za razmatranje izabrao tekstove križnog puta kojeg je sastavio papa Benedikt XVI, kao kardinal 2005 godine, te nas pozvao da nam nakana molitve bude za crkvu. Pomislila sam da župnik zna pogoditi pravo „u sridu“, jer sam i svoju molitvu na Sv. misi usmjerila za svećenike, a posebno za svoga župnika.


Fotografija0417


Kroz 14 postaja križnog puta proživljavala sam Kristovu muku i smrt, od trenutka kada Isusa osuđuju na smrt do polaganja Isusova tijela u grob. Kako sam svoju cjelodnevnu molitvu nakanila svećenicima, to me je možda najviše danas dotakla molitva kod 9. postaje križnog puta: Isus pada treći put pod križem.

Gospodine, često tvoja Crkva sliči brodu koji, s velikim rupama na sve strane, pun vode, tone. A na tvojoj njivi vidimo više kukolja, nego žita.  Zaprljana odjeća i lice tvoje Crkve nas zabrinjava. Ali mi smo ti koji je prljamo. I mi sami te ponovno izdajemo, nakon velikih riječi i obećanja.  Smiluj se svojoj Crkvi. Usred nje Adam pada uvijek i ponovo. I tebe povlačimo našim padom k zemlji, a sotona se smije, jer se nada da ti iza ovog pada više nećeš moći ustati i da ti, u padu svoje Crkve, ostaješ na zemlji kao pobijeđeni.
A ipak ustaješ! Ti si ustao i uskrsnuo i možeš nas opet uspraviti.  Očisti, posveti svoju Crkvu. Ozdravi i posveti i nas.

Da bi Isus moga očistiti i posvetiti svoju Crkvu, ozdraviti i posvetiti nas vjernike, potrebno je da svi skupa otvorimo svoja srca, i kroz  pobožnost križnog puta i ove korizme uzmemo svoje križeve i osjetimo muku koju je Isus trpio za naše spasenje.

 

galerija

NAJAVE:

četvrtkom u 19:00 je priprava odraslih za sakramente - katekumenat


Imate li problem ovisnosti u obitelji? INFOCENTAR vas radosno očekuje svake srijede od 18-20h u župnoj dvorani!


Župni vjeronauk je subotom:

09:00 - 3. i 6. razred

10:00 - 4.,5.,7. i 8. razred

11:00 - 1. i 2. razred


10. 02. Blaženi Alojzije Stepinac

             Dan braka

11. 2. Gospa Lurdska – Dan bolesnika ! Sveta misa je za bolesnike u ugrijanoj dvorani u 17 sati. Župljani časte bolesnike poslije sv. mise.


POVEZNICE

bitno

You are here: