Župa Presvetog Srca Isusova

E-mail Ispis PDF

DUHOVNA OBNOVA U NAŠOJ ŽUPI

U četvrtu nedjelju došašća, 19. prosinca 2015. župnik nam je omogućio prekrasnu duhovnu obnovu. Pozvao je poznatog duhovnika zajednice za odvikavanje od ovisnosti, Cenacolo, don Ivana Filipovića.

Don Ivan je u svojoj propovijedi krenuo od tmurne strane svoje prošlosti da bi nam približio svoj put do svjetlosti i ljubavi Božje.

Kako je bio na dnu gdje ga je odvukla teška ovisnost, pridružio se zajednici časne sestre Elvire, Cenacolo, kao zadnjem pokušaju spasa vlastitog života. Tamo je doživio prihvaćanje, toplu riječ bez osuđivanja, bezuvjetnu bratsku pomoć, jednostavno - ljubav. Oni koji su ga prihvatili i na svaku njegovu negativnu riječ, gestu, odbijanje odgovarali ljubavlju su bili Isus, koji ga je preko njih zvao bliže. Tada to nije razumio, a danas glasno svjedoči svoje iskustvo susreta sa živim Bogom. Molili su drugi momci u Zajednici, pa je i on s njima počeo moliti i tako se malo po malo otvarao, te činio prve korake k Božjoj milosti koja se počela spuštati na njegovu izranjenu dušu. Isus ga je podigao s dna, udahnuo mu novi život i obasuo ga obilno svojom ljubavlju koju sada već desetak godina kao svećenik razdaje drugima služeći u zajednici Cenacolo.

Naglasio je prevažnu ulogu č. sestre Elvire koja se uhvatila „ludog“ pothvata u očima svijeta, čvrsto vjerujući Božjoj pomoći i snazi i uspjela organizirati brojne zajednice po svijetu koje spašavaju mlade živote što hodaju rubom smrti.

Ljubav među roditeljima koju djeca dožive u obitelji je lijepa slika Božje ljubavi prema nama i to je temelj i snaga svake naše životne situacije.

Don Ivan o ljubavi Očevoj ne može šutjeti. On svjedoči snažno, jasno, otvoreno, prodahnut Duhom Svetim prenoseći ljubav onima koje susreće. U srce nas je dirnula njegova riječ, potaknula na zahvalnost Bogu za sve spašene mlade ljude i molitvu da takvih bude što više. A ljubav koju dajemo i primamo u obitelji da bude oslonac svima jer svi potječemo iz neke obitelji.

Mnoge su oči bile orošene suzama ganuća, jer je riječ don Ivana unijela svjetlost Božića i svjedočanstvo ljubavi Milosrdnog Oca koja je svima potrebna.

Stoga neka ga Bog blagoslovi kako mu je najljepše zahvalio za njegov dolazak i naš župnik, don Tomislav. Bogu hvala!

 
E-mail Ispis PDF

Kamo je nestala tišina tihe noći?

1265167-bigthumbnail

Kamo je nestala tišina tihe noći? Izgubila se u buci, pucnjavi i detonacijama. Ne, nije započeo rat. Radi se o pirotehničkim sredstvima ispaljenim i detoniranim u svrhu slavlja Božića.
Novo pitanje, otkad se u tihoj noći, svetoj noći slavi pucnjavom?! Pa već podosta vremena i većina ne shvaća apsurd cijele situacije. Oni koji razumiju i upozoravaju bivaju osuđivani kao konzervativni i neskloni slavlju. Njihov glas se također izgubi u buci detoniranih petardi. Još je tu apsurda. Kriza je , ali za petarde se ima. Dobrovolji prilozi za siromašne su pretjerani, ali za petarde se ima. Donaciju UNICEF-u ćemo izbjeći, ali za petarde se ima. Nećemo okrenuti broj telefona i pomoći bolesnoj djeci, ali za petarde se ima. Što Isus, čije rođenje slavimo; misli o tome? Nije li rekao da pomažući potrebitima i najmanjima od njegove braće njemu pomažemo. MI ne da ne radimo to već upravo suprotno. Ne pomažemo već vrijeđamo svetost tihe noći, Isusa i sve što predstavlja. Nakon svega radit će se statistike o broju ozlijeđenih u pucnjavi i uspoređivati s proteklim godinama. U novije vrijeme djeca ispaljuju petarde u u prisustvu starije osobe da se ne bi ozlijedili. Dakle, koja je poruka? Možemo vrijeđati Isusa, tihu noć i ono što se u njoj dogodilo sve dok se ne ozlijedimo.
Kada će nam i kako biti vraćena tišina svete noći? Je li prodana radi zarade na pirotehničkom materijalu? Nisam pesimista, ali ne očekujem brze i pozitivne odgovore.Kakav god ishod bio uvijek nastojmo svojim primjerom pokazivati ispravno i ne dozvolimo da nas masa proguta. Ostanimo uvijek tihi štovatelji svete noći u kojoj je rođen spasitelj Isus Krist.

 
E-mail Ispis PDF

ISUS KRIST SE RODIO, A NE djed mraz ILI djed božićnjak

Jesus-in-manger

Budući da želim ostati anonimna, neću otkriti sve detalje ove priče, ali moram naglasiti da je istinita.
Inteligentna i dobra desetogodišnja djevojčica obratila mi se na pripremama za proslavu Božića.Pitala me smije li na proslavi nositi božićnu kapu. Isprva nisam shvatila o kakvoj se božićnoj kapi radi, ali sam brzo povezala konce. Djevojčica misli na kapu " legendarnog " djeda mraza u novije vrijeme poznatog kao djed božićnjak.Kako god! U jednom i drugom slučaju radi se o izmišljenom liku koji u srcima djece otima i zauzima mjesto koje pripada Kristu. "Ni slučajno!" , odgovaram povišenim tonom. Vidim kako me djevojčica zapanjeno gleda i misli se čime je izazvala takvu moju reakciju. Ostala djeca također postaju svjesna  moje burne reakcije i jasno mi je da ću morati dati objašnjenje Odakle da počnem? Od početka. Moram utvrditi s kakvom populacijom razgovaram te im postavljam pitanje jesu li vjernici i idu li redovito na Svetu misu. Jednoglasno odgovaraju: "Ne." Ostajem bez teksta. Ne znam kako takvoj djeci objasniti da je d.m. (tako ću ga nadalje zvati da mu neprestano ne spominjem ime) izmišljeni lik koji je Krista izgurao iz srca i misli ljudi noseći svoju božićnu kapu. Kako je moglo doći do takve zabune? Kako roditelji mogu tako strašno griješiti u vjerskom i bilo kakvom odgoju svoje djece da im d.m. postane centralna figura Božića? Sjećam se svećenika koji je prije 10-ak godina s oltara grmio na ovu temu. Izgleda da se do današnjih dana ništa nije promijenilo, ali ne čujem da grme oni koji bi trebali. Bogati, debeli d.m. u crvenom i s božićnom kapom prošetava se gradovima i raznoraznim prigodama. Čini se da to vrijeđa sve manje ljudi. Djevojčice iz ove priče dodat će me na listu čudnih osoba, možda čak ekscentričnih i mrzitelja Božića. Sljedeće mi je za očekivati da nakon kratkog objašnjenja koje sam morala izgovoriti budem suočena s bijesom njihovih roditelja jer zbunjujem i čak verbalno zlostavljam njihovu djecu. Trebali li pitati jesu li svjesni što im oni rade odnosno što ne rade jer su vjerojatno propustili veliku stvar u njihovu odgoju? Vlasnici trgovačkih lanaca zadovoljno trljaju ruke jer uz d.m.-ovu pomoć prodaju na tone poklona i zarade milijarde kuna. Je li itko od zaluđenih božićnih kupaca otišao na misu zornicu? To je ono što Krist od nas treba. Je li se itko od njih prije svanuća poklonio Kralju?
Znamo odgovore na ova pitanja, ali iz godine u godinu sve je gore. Božić je izgubio svoj smisao. Pitam se gdje je onaj svećenik koji je mene naučio što su d.m. i njegova tzv. božićna kapa?!

zabrinuta vjernica

 
E-mail Ispis PDF

DOČEK BETLEHEMSKOG SVJETLA

bs15006

Nastavak adventskog programa „Otvorite vrata Božiću 2015.“ okupio je u katedrali svetog Jakova oko 200 mladih vjernika iz cijele Šibenske biskupije, u ozračju programa „Djeca i mladi pjevaju Adventu“. Među 9 dječjih župnih zborova nastupio je i zbor naše Župe Srca Isusova, s pjesmama „Visom leteć“ i „Marijo, o Marijo“. Nagovještaj skorog Isusovog rođenja, 17-i prosinac, od davnine se u Šibeniku časti kao Proslava, a Šibenčani ga još zovu i Osmine ili Mali Božić.

Tako su se naša djeca i ove godine priključila tom jedinstvenom vjerničkom tradicijskom običaju. Na njihovim se licima, posebno onih koji su prvi put nastupali s dječjim zborom, moglo iščitati uzbuđenje što sudjeluju u tako velikom i svečanom događaju. Svojim zvonkim glasićima razgalila su naša djeca duše sviju u prepunoj katedrali, a roditeljski je ponos bio nemjerljiv. Jer slušati sve te divne pjesme u našoj prelijepoj katedrali, znajući da dolazi blagdan Isusovog rođenja, blagdan ljubavi i mira, bio je zaista predivan osjećaj. I donio je, vjerujem, u srca svih onih koji su bili tamo, istinsku ljubav prema Onome čiji rođendan uskoro slavimo! NAša su djeca nakon programa u katedrali prenijela Betlehemsko svjetlo u našu župnu crkvu.

Ponosna majka prvopričesnice

 
E-mail Ispis PDF

BOŽIĆNO PISMO ŽUPNIKA


NALJEPNICA


Braćo i sestre, poštovani župljani župe Presvetog Srca Isusova !

Ovogodišnji molitveni susret po obiteljima (blagoslov obitelji !) se događa u Godini Božanskog milosrđa koja je po želji pape Franje započela na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije ( 8. 12. 2015.) a trajat će sve do svetkovine Krista Kralja 2016. god. Papa je to odlučio jer je dobro svjestan u kakvim prilikama i neprilikama se nalazi čovječanstvo. Želi da bar mi kršćani imamo svijest da je Bog milosrdan prema nama.

U ovoj Godini Milosti naša župa Presvetog Srca Isusova slavi svoj pedeseti rođendan. Naime, blagopokojni biskup Josip Arnerić je 4. Studenoga 1966. potpisao slijedeću odluku : „…Suočivši se s pastoralnim potrebama Baldekina te posavjetovavši se s preč. Stolnim Kaptolom u Šibeniku, odlučujem osnovati i ovim kanonski osnivam župu BALDEKIN pod imenom PRESVETO SRCE ISUSOVO…Neka bude sve na slavu Božju, u čast Presvetog Srca Isusova, na korist svete vjere i duhovno dobro novih župljana te zazivljem blagoslov Boga Svemogućeg + Oca i + Sina i + Duha svetoga. Amen !        

Tri dana kasnije blagopokojni biskup je imenovao i prvog župnika ove župe, don Antu Marinova:“…ovim Vas imenujem upraviteljem novoosnovane župe Baldekin…Povjerena Vam župa za sada nema ni župnog stana ni župne crkve… Ovaj Ordinarijat nastoji da čim prije kupi jednu kuću za župni stan, u kojoj bi privremeno bila i kapela kao župska crkva… Vaša prva briga bit će da uspostavite kontakt s pojedinim vjernicima župe, da tako znadu da ste vi njihov dušobrižnik, kojem će se obraćati prema potrebi. Čeka Vas veliki trud u povjerenoj Vam župi. Uzdajte se čvrsto u Gospodina a dnevno upućujte svoje molitve Vječnom Pastiru, da se Božji plan u toj župi ostvari preko Vašeg svećeničkog djelovanja. Provedite molitvenu akciju kod svojih vjernika u tu svrhu, jer je molitva vjernika s molitvom župnika moćna .“

Poštovani župljani, treba biti Bogu zahvalan da se i u vremenima kad se nisu mogle graditi crkve, našao pok. župnik don Ante i manji broj hrabrih ljudi koji su usprkos mnogih poteškoća koje su im zadavali komunisti, pronašli mogućnost da se osposobe i opreme prostori za okupljanje žive Crkve.

Duboko sam uvjeren da odabir lokaliteta za gradnju ove crkve u čast Presvetom Srcu Isusovu nije slučajan. Ova župa je osnovana na predjelu grada koji se odavno zove Križ ! A Bog nam je na najjasniji način pokazao koliko je milosrdan prema nama onda kad je Srce Božanskog Otkupitelja probodeno na križu. Ovaj dio grada je dobio ime po starom kamenom križu koji je stoljećima stajao uz cestu a kojega su komunisti srušili negdje između 1950. i 1960. god. Ali ime „ KRIŽ „ nisu mogli srušiti !!! Ali i naziv Baldekin ima veliku simboliku za ovu župu. Baldahin ( nebnica !) je dio i sakralne arhitekture (u starim bazilikama je građen iznad oltara !), ali i liturgijsko ukrasno platno koje se koristi u procesijama…

 

Ova župa je relativno mlada te ne posjeduje neku crkvenu baštinu, nema stare liturgijske knjige, nema stare matice krštenih, nema župni muzej poput nekih drevnih župa…nema nikakvih sakralnih umjetnina, nema riznicu crkvenog ruha i liturgijskog posuđa, ali ima nešto daleko vrednije : ova je župa u ovih 50 godina odigrala veliku ulogu u odgoju mladih generacija, ne samo ovoga grada nego i biskupije. Treba se samo sjetiti koliko je tu primljeno u jaslice šibenskih beba. I godinama su i svećenici i časne sestre tim bebama stavljali križić na čelo i molili nad njima. A koliko je tek šibenske djece prošlo kroz dječiji vrtić župe Presvetog Srca Isusova ! I mnoga od te djece su se ovdje prvi put prekrižili…Svako malo me netko iz ovog grada i okolice podsjeti da je tu bio u vrtiću i da nosi divne uspomene…A koliko li je tek vjeroučenika prošlo kroz prostorije ove župe !?

Braćo i sestre, dužni smo poštivati prošlost i zahvaliti svima koji su ugradili dio sebe u ovu župu u ovih 50 godina. Osobno Bogu iskreno zahvaljujem što mi je omogućio da jednu petinu ovog vremena budem dionikom ove župe.

I ovaj jubilej je dar Milosrđa Božjeg. Neka ova godina bude godina nade ! Neka bude godina milosrđa. Kao što je Bog milosrdan prema meni i tebi, budimo i mi jedni prema drugima milosrdni. Isus govori : „Blago milosrdnima, oni će zadobiti milosrđe !“ (Mt 5,7). Ako poslušamo milosrdnog Boga i naši međuljudski odnosi će postati plemenitiji, kršćanskiji.

Došašće je ne samo priprava za ovogodišnju proslavu Božića nego i za Kristov slavni dolazak. To je posebno vrijeme u kojem se kršćani intezivnije vježbaju u postu, molitvi i dobrim djelima. Zato ćemo po mogućnosti :

                        a) svake nedjelje i blagdana ići na sv. misu,

                        b) slaviti svako jutro (osim nedjelje !) sv. mise zornice u 6 sati,

                        c) oživiti obiteljsku molitvu uz paljenje adventskih svijeća, tj. svaki dan izmoliti "Anđeo Gospodnji“.

                        d) naša župa Presvetog Srca Isusova već godinama školuje u Africi više od stotinu siromašne djece (za osmoškolca se plaća 100 eura, za srednjoškolca 150 eura, za studenta 500 eura...!). Ako možeš priključi se toj akciji bar simbolično !

e) jako je važno da radi pomoći takvoj djeci primiš i četvero naše djece "na pet" minuta u svoj stan. Djeca su obučena u prikladna odijela triju kraljeva i anđela. Akcija se zove Pjevači betlehemske zvijezde. Oni se pomole u tvojem stanu i prikupljaju pomoć za svoje siromašne vršnjake tj. djeca pomažu djeci. Djeca ulaze samo u prijavljene obitelji. Ta sveta akcija će trajati samo 2 dana u našoj župi tj. 28. i 29. prosinca.

           f) Božićna sv. ispovijed je u utorak, 22. 12. u 18 sati. Više od 10 svećenika će biti vjernicima na raspolaganje da što čišće duše proslave ovogodišnji Božić..

         Vjera podrazumijeva prihvaćanje određenih vjerskih sadržaja i vjerskih istina, ali i njihovo prihvaćanje svim srce.

Sretan Božić i blagoslovljenu nastupajuću jubilarnu godinu želim !

Advent 2015.

 
E-mail Ispis PDF

Poruka oca Biskupa povodom Došašća i Godine Božanskog milosrđa

inno-ufficiale-del-giubileo-dell


1.Došašće.
„Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi Sina
i nadjenut ćeš mu ime Isus.“
Te riječi koje je anđeo upravio našoj Gospi majci Mariji, ponovno odjekuju Crkvom na početku i ove nove godine, koji nazivamo Došašće. To je vrijeme u kojem nam Bog Otac ponovno obznanjuje da On, u svome Sinu po Duhu Svetom osobno dolazi na svijet. Dolazi da svakom čovjeku, svakoj obitelji i narodu bude „Gospodin s nama“. Da bude Isus, tj. Bog koji spašava. I to svakoga dana, u svim prilikama i neprilikama života, dovijeka.
Ovo vrijeme Došašća Gospodin s ljubavlju, nježno poput majke, ponavlja svoj poziv, molbu i vapaj: „Ne boj se“, jer Gospodin dolazi „začeti se i roditi“, kao u Mariji i Josipu, kao u Nazaretskoj obitelji i narodu Izraelskom, jer je On milostiv i milosrdan.
Ovo vrijeme Došašća je oduvijek vrijeme u kojem Crkva moli, zajedno s Isusom da ona i s njom sav svijet „upozna da si me ti Oče poslao“. I s Marijom: „Neka mi bude po tvojoj riječi!“ Da u ovoj Svetoj godini otvorimo širom vrata Božanskom milosrđu.
Preporučam stoga svima vama, sestre i braćo vjernici, svećenici, redovnice i redovnici i ovoga Došašća revno sudjelovanje na nedjeljnim svetim Misama. Preporučam i mise „Zornice“. Marijinu molitvu svete Krunice. Molitvena bdijenja i klanjanja, slavlje svete Pokore i sakramenta sv. Ispovijedi. Preporučam dobrotvornu duhovnu i materijalnu pomoć bližnjima u nevolji. Tako će nam i slavlje Božića, na koje se ovim došašćem pripravljamo, i u ovoj godini biti ispunjeno pravom radošću i mirom, a ne tek ispraznom zabavom.

2.Godina božanskog milosrđa.
Ovogodišnje Došašće kao i cijela nastupajuća Crkvena godina ima za sve nas posebno milosno značenje. Sveti Otac Papa Franjo je zaželio i odredio da od svetkovine Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca ove godine, do svetkovine Krista Kralja, 30. studenoga 2016. godine, bude izvanredna jubilarna, sveta: „Godina božanskog milosrđa.“
Donosim neke misli iz Papine bule o Jubileju: „Lice milosrđa nebeskoga Oca je Isus Krist. Milosrđe Očevo je postalo živo, vidljivo i doseglo je svoj vrhunac u Isusu iz Nazareta. On svojom riječju, svojim djelima i cijelom svojom osobom objavljuje Božje milosrđe… Milosrđe je prvi i posljednji čin kojim nam Bog dolazi ususret. Ono je put koji sjedinjuje Boga i čovjeka. Činiti milosrđe to je Božje svojstvo u kome se na poseban način očituje njegova svemoć. Zbog toga sam proglasio Izvanredni jubilej milosrđa kao posebno vrijeme za Crkvu.“
„Božje milosrđe nije neka apstraktna ideja, već konkretna stvarnost kojom Bog objavljuje svoju ljubav kao ljubav oca i majke koji osjećaju duboku ljubav i privrženost svome djetetu. Nećemo pretjerati ako kažemo da ta ljubav dolazi iz „utrobe“. Ona izvire iz dubine bića kao dubok, prirodan osjećaj, satkan od nježnosti i suosjećanja, oprosta i oproštenja. Vječna je ljubav njegova.“
„U svetom Pismu, milosrđe je ključna riječ koja opisuje Božje djelovanje prema nama. Bog se ne ograničuje samo na to da potvrdi svoju ljubav, već je čini vidljivom i opipljivom… Bog sam, želi nas vidjeti sretne, ispunjene radošću, vedrinom i mirom.
Milosrđe je temelj na kojem počiva život Crkve… Možda smo zaboravili pokazivati i živjeti put milosrđa. Crkva živi svoj istinski život kada ispovijeda i obznanjuje milosrđe. To je njezin zadatak. Zato, gdje god je Crkva prisutna, ondje mora biti vidljivo Očevo milosrđe. U našim župama, zajednicama, udruženjima i pokretima, ukratko, gdjegod su kršćani, svatko mora naći oazu milosrđa.“
„Za Jubilej ćemo otvoriti sveta vrata. Ali postoje i vrata velikoga Božjeg milosrđa, poručuje Papa. Postoje također i vrata našega srca, da svi primimo Boga i Božje oproštenje i da i mi sami oprostimo, prihvaćajući one koji kucaju na naša vrata.“ U ovoj Svetoj godini imat ćemo priliku otvoriti srce onima koji žive u najudaljenijim egzistencijalnim periferijama, koje suvremeni svijet često stvara na dramatičan način… Otvorimo svoje oči da vidimo bijedu ovoga svijeta, rane tolike braće i sestara lišenih dostojanstva i prepoznajmo da smo dužni čuti njihov vapaj u pomoć. Živa mi je želja da kršćanski narod, tijekom Jubileja razmišlja o tjelesnim i duhovnim djelima milosrđa. Ne možemo pobjeći od riječi koje nam je Gospodin upravio i na temelju njih ćemo biti suđeni…“
Ova nam je Sveta godina prigoda da u svakodnevnom životu živimo milosrđe koje Otac neprestano proteže na sve ljude. On se nikad ne umara širom otvarati vrata svoga srca i ponavljati nas da nas voli i da s nama želi dijeliti svoj život. Crkva je pozvana svjedočiti milosrđe kao središte objave Isusa Krista. Neka u ovoj jubilarnoj godini Crkvom odjekne Božja riječ oproštenja, potpore, pomoći i ljubavi. Neka se ne umori u širenju milosrđa i bude strpljiva u pružanju utjehe i oproštenja. Neka Crkva postane glas svakog muškarca i svake žene i neka s pouzdanjem i neumorno ponavlja: „Spomeni se Gospodine, svoje nježnosti i ljubavi svoje dovijeka“ (Ps 25).

3.Otvaranje Svetih vrata naše biskupije, 13. prosinca 2015 u 16. sati
Sveti Otac će na svetkovinu Bezgrešne, 8. prosinca, na spomen 50. obljetnice završetka II. Vatikanskog koncila, u bazilici svetoga Petra u Rimu, otvoriti „Sveta Vrata“ ili vrata milosrđa i time označiti početak Svete godine za cijelu Crkvu i svijet. Sveti Otac je odredio da u znak jedinstva sveopće Crkve, na III. nedjelju došašća, 13. prosinca ove godine,svi biskupi svijeta otvore „Sveta vrata“ u svojim Katedralama, za svoje mjesne Crkve.
I mi ćemo posvjedočiti svoje zajedništvo u Crkvi otvaranjem „Svetih vrata“, naše Katedrale u nedjelju 13. prosinca u 16. sati.
• prva postajau crkvi sv. Frane: Okupljanje, „Obred otvaranja vrata milosrđa u partikularnim crkvama.“ Navještaj evanđeoskog odlomka i čitanje početnog dijela Bule najave Jubileja i molitva.
• Nakon obreda,procesiji s Evanđelistarom prema Katedrali.
• Obred pred (zatvorenim) vratima Katedrale: otvaranje vrata, svečano pokazivanje evanđelistara, prijelaz preko praga vrata i procesija prema oltaru.
• Spomen krštenja i slavlje Svete Mise.

Sveta vrata u Katedrali biti će otvorena tijekom cijele Jubilarne godine svim hodočasnicima naše biskupije koji će, župnom uredu sv. Jakova u Šibeniku, na vrijeme najaviti dan i vrijeme svoga dolaska. To je potrebno zbog toga jer će tada biti organizirano sve što je potrebno da bi hodočasnici mogili slaviti sakrament Pomirenja, svetu Ispovijed i svetu Misu i tako dobiti jubilarni potpuni oprost, kako je zaželio sveti Otac.

(Molim sve župnike i upravitelje crkava u Šibeniku da vjernicima ukažu na iznimnu važnost otvaranja „Svetih vrata“ i na izričitu želju i zapovijed Svetoga Oca, da zauzeto i s uvjerenjem potaknu vjernike da se odazovu i sudjeluju u Obredu otvaranja i da u to vrijeme u gradu Šibeniku ne služe svete Mise u svojim crkvama.)

Svima vjernicima, svećenstvu i redovništvu, od srca želim blagoslovljeno sveto Došašće i Svetu godinu milosrđa Gospodnjega,

Vaš biskup + Ante

 
E-mail Ispis PDF

RAZMIŠLJANJE PRED POČETAK NOVE CRKVENE GODINE

Advent

Zašto mnogi tonu na pučini života? Tonu li stvarno ili im se samo tako čini? Zašto bi im se činilo ako to nije točno? Zbog izokrenutog sustava vrijednosti.Ograničene materijalne mogućnosti mnoge bacaju u očaj. Izlječenje traže u trgovačkim centrima gdje pod neonskim svjetlima sve izgleda bolje. Ako još nešto kupe, učinak je potpun. Problem je što kratko traje i ponovno su na početku. Utjeha nestaje kao balon od sapunice. Ljudi nastavljaju patiti za nevažnim i nedostižnim, a ne vide vrijednosti koje posjeduju. Okreću se trenutnim zadovoljstvima umjesto da mir i sreću pronađu u tisućljetnim vrijednostima. Postali su ovisni o materijalnom i robovi kupnje, a sve ih je manje koji životnu ravnotežu traže i pronalaze u molitvi. Mnogi će se narugati ovoj rečenici. Sigurna sam jer sam i ja bila nekad među takvima.
Bolesna sam. Nije mi pomogla nijedna nova majica ili cipele koje sam kupila. MOLITVA JE! Upravo sam došla s mise i s vama dijelim najintimnije stvari pohranjene u svom biću. Tamo sam našla mir i lijek. Vjerujte mi, sutra idem po još i ništa me neće koštati.

Vjernica

 
E-mail Ispis PDF

RAZMIŠLJANJE VJERNIKA PRED SVETKOVINU KRISTA KRALJA

christ20king1

Stihovi pjesme glase: "Krist kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje!"
Bit ću toliko slobodna da dodam još jedan: "Krist kralj poručuje!"
Što nam to Krist već stoljećima, iz dana u dan, neprestano poručuje.? Čujemo li njegove poruke ili smo zaglušeni mnoštvom drugih koje upijamo bez cenzure, a često su u suprotnosti s Kristovim?Ljubi bližnjega kao samoga sebe! Ne čini drugom što ne želiš da se tebi čini! Kralj, vladar poručuje svome narodu. A mi? Kao da smo nagurali vatu u uši pa ne čujemo njegove vapaje. Zašto nam je tako teško čuti i prihvatiti poruke ljubavi, a s lakoćom upijamo šund s TV-a, interneta i čega sve ne? Zatrovani smo s njima, a najviše mladi ljudi koje više nitko ne pokušava zaštititi od svakojakog "modernog" smeća i vratiti na put ljubavi, KRISTOV PUT.
Iako sve izgleda beznadežno, nije i ne može biti. Zašto?
ZATO JER KRIST POBJEĐUJE! ON UVIJEK POBJEĐUJE!
To neka čuju svi oni koji ga pokušavaju izgurati iz srca ljudi.

Čujte još jednom: "Krist Kralj vlada, Krist pobjeđuje, Krist kralj vječno kraljuje"

 
Stranica 9 od 29

galerija

NAJAVE:

Mjesec svibanj je Marijin mjesec. Svaki dan prije sv. mise je svibanjska pobožnost !


3. 5. NEDJELJA DOBROG PASTIRA - Molitva za duhovna zvanja

10. 5. Majčin dan; Bl. Ivan Merz

12. 5. Sv. Leopold Mandić

21. 5. UZAŠAŠĆE GOSPODINOVO, Svete mise su u 09:30 i 19:00

31. 5. SVETKOVINA DUHA SVETOGA

1. 6. BDM MAJKA CRKVE

1. tjedan lipnja je Kvatreni tjedan

POVEZNICE

bitno

You are here: